Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Інформатика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
359.42 Кб
Скачать

9. Електронні таблиці. Quattro Pro, SuperCalc, Microsoft Excel

Табличні редактори (інколи їх називають також електронні таблиці або табличні процесори) на сьогоднішній день є одними з найпоширеніших програмних продуктів, що використовуються у всьому світі. Вони без спеціальних навиків дозволяють створювати досить складні форми, які задовольняють до 90% запитів середніх користувачів.

Табличний процесор забезпечує роботу з великими масивами чисел. При роботі з табличним процесором на екран виводиться прямокутна таблиця, в клітках якої можуть знаходитися числа, тексти пояснень і формули для розрахунку значень в клітці за наявними даними. Тобто програмні засоби для проектування електронних таблиць називають табличними процесорами. Вони дозволяють не лише створювати таблиці, але і автоматизувати обробку табличних даних. За допомогою електронних таблиць можна виконувати різні економічні, бухгалтерські і інженерні розрахунки, а також будувати різного роду діаграми, проводити складний економічний аналіз, моделювати і оптимізувати вирішення різних господарських ситуацій і так далі. Функції табличних процесорів дуже різноманітні.

Найбільш популярними електронними таблицями для персональних комп'ютерів є табличні процесори Microsoft Excel, Lotus 1-2-3, Quattro Pro і SuperCalc. І якщо після своєї появи в 1982 році Lotus 1-2-3 був фактично еталоном для розробників електронних таблиць, то в даний час він втратив свої лідируючі позиції. Результати тестування продемонстрували явну перевагу Excel за багатьма параметрами. Єдина перевага Lotus 1-2-3 – це швидкість роботи, але знову ж таки, перевищення невелике.

Quattro Pro

Табличний процесор Quattro Pro володіє рядом переваг:

  • зручний призначений для користувача інтерфейс, що дає можливість надання даних в самій нестандартній формі;

  • багатовіконний режим роботи;

  • доступ до будь-яких необмежених за розмірами зовнішніх баз даних створених на основі найбільш популярних СУБД;

  • хороша якість друку вхідних документів;

  • легкість створення програми обробки інформації в таблицях, зручні засоби налагодження і редагування створених програм тощо.

Однією з відмітних особливостей процесора Quattro Pro є аналітичні графіки, які дозволяють застосовувати до вихідних даних агрегацію, обчислювати середнє значення і проводити регресійний аналіз; результати перерахованих дій відбиваються на графіках. Набір вбудованих функцій в пакеті Quattro Pro включає всі стандартні функції.

SuperCalc

SuperCalc – це один з пакетів прикладних програм. Основне вживання SuperCalc – виконання розрахунків. Проте через свою гнучкість він дозволяє вирішувати більшість фінансових і адміністративних завдань:

  • прогнозування продажів, зростання доходів;

  • аналіз процентних ставок і податків;

  • облік грошових чеків;

  • підготовка фінансових декларацій і балансових таблиць;

  • бюджетні і статистичні розрахунки;

  • об'єднання таблиць;

  • кошторисні калькуляції.

SuperCalc виконує арифметичні, статистичні, логічні, спеціальні функції. Він має додаткові можливості: пошук і сортування в таблицях. SuperCalc має досить великі графічні можливості, дозволяючи будувати на екрані сім видів діаграм і графіків, полегшуючи тим самим працю користувача.

Microsoft Excel

Microsoft Excel ‑ засіб для роботи з електронними таблицями, що набагато перевищує за своїми можливостями існуючі редактори таблиць, перша версія даного продукту була розроблена фірмою Microsoft в 1985 році.

MS Excel – одна з найпопулярніших сьогодні програм електронних таблиць. Нею користуються вчені і ділові люди бухгалтери і журналісти, з її допомогою ведуть всілякі таблиці, списки і каталоги, складають фінансові і статистичні звіти, підраховують стан торгівельного підприємства, обробляють результати наукового експерименту, ведуть облік, готують презентаційні матеріали. Можливості Excel дуже високі. Обробка тексту, управління базами даних – програма настільки потужна, що у багатьох випадках перевершує спеціалізовані програми-редактори або програми баз даних.

Переваги Microsoft Excel

  • Ефективний аналіз і обробка даних;

  • Багаті засоби форматування і відображення даних;

  • Наочний друк;

  • Спільне використання даних і робота над документами;

  • Обмін даними і інформацією через Internet.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]