Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

12 Вміст міжцехового планерування

У зв'язку з різними об'єктами планерування виділяють міжцехове і внутрішньоцехове оперативно-календарне планерування. Міжцехове планерування включає встановлення цехам взаємозв'язаних виробничих завдань, розроблених за даними виробничої програми підприємства і забезпечення узгодженості в роботі цехів при виконанні цієї програми. Міжцехове планерування направлене на підтримку ритмічної роботи основних виробничих підрозділів, забезпечення їх безперебійного обслуговування допоміжними цехами і службами.

Виробничі програми підприємства розробляються на рік з розбиттям по кварталах. Цехові оперативні виробничі програми складаються на квартал з розподілом по місяцях. Встановлюється планове завдання – програма випуску продукції в плановому періоді для кожного цеху з обгрунтуванням відповідними об'ємними розрахунками. Календарний план регламентує терміни руху продукції в цехах заводу, не розкриваючи часткових, внутрішньоцехових післяопераційних термінів виробництва по кожному предмету. Диспетчеризація забезпечує облік, контроль і оперативне регулювання робіт між цехами. В процесі розробки і доведення виробничих програм до цехів, ці прогаммы уточнюються і коригируются залежно від результатів роботи попереднього місяця. Міжцехове планерування здійснюється виробничо-диспетчерським відділом підприємства.

Міжцехове планерування при різних формах організації виробництва має свої особливості. В умовах одиничного виробництва можуть бути застосовані показна і комплектно-вузлова системи міжцехового планерування. У тих випадках, коли тривалість виробничого циклу перевищує один місяць, застосовується комплектно-вузлова система планерування, при якій подача деталей і складальних одиниць на збірку виробляється комплектами у міру потреби в них на різних етапах збірки. Застосовується також подетальное планерування. При такій системі планерування як планово-облікова одиниця для складальних ділянок можуть служити замовлення, для оброблювальних і заготівельних ділянок – комплекти деталей (заготовок) на відповідні замовлення.

У серійному виробництві можуть застосовуватися наступні системи оперативно-виробничого планерування: безперервного планерування, машинно-комплектна і комплектно-циклова. Комплектно-циклова система планерування застосовується при серійному виготовленні виробів, що мають значний цикл збірки партій. При цій системі деталі, необхідні для окремих етапів збірки виробів, групуються в комплекти, звані цикловими. Планово-обліковою одиницею в даному випадку є цикловий комплект деталей.

Машинно-комплектна система планерування передбачає розробку і встановлення ділянкам оперативно-виробничих завдань в комплектах деталей на виріб, званих машино-комплектами.

Широке вживання отримало безперервне оперативно-виробниче планерування, засноване на наступних положеннях:

  • все різноманіття продукції, що випускається, наводиться до одного умовного виробу;

  • це умовний виріб на основі відомостей регулювання і среднедневной програми випуску виражається в комплекті деталей, необхідному для добового випуску;

  • річний (квартальний, місячний) план випуску продукції по днях виражається графіком, в якому на кожен день вказаний порядковий номер умовного виробу, підмета виготовленню;

  • разом з графіком пропорційності по підприємству складаються такі ж графіки по цехах, ділянках.