Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

27 Планерування енергозабезпечення підприємства

Виробнича діяльність сучасного промислового підприємства пов'язана з вжитком енергетичних ресурсів як власного виробництва, так і отриманих ззовні.

Основне завдання енергообслуговування - надійне забезпечення підприємства всіма видами енергії встановлених параметрів при мінімумі втрат. Плановий об'єм і структура енергоресурсів залежать від потужності підприємства, вигляду продукції, характеру технологічних процесів, а також від зв'язків підприємства з районними енергосистемами.Вирішення завдань по енергозабезпеченню підприємства покладений на енергетичне господарство підприємства.До складу енергетичного господарства підприємства входять такі його види: електросилове - понизительные підстанції, генераторні і трансформаторні установки, електричні мережі, акумуляторне господарство; енергосилове - котельні, компресори, теплосилові мережі, водопостачання, каналізація; газове - газогенераторні станції, газові мережі, холодильні і вентиляційні установки; пічне - нагрівальні і термічні печі; слабкострумове - власна телефонна станція, різні види зв'язку; енергоремонтне - технічне обслуговування, ремонт і модернізація всілякого енергообладнання.При розрахунку потреби в енергії і паливі необхідно враховувати виробничу програму на плановий період, прогресивні норми витрат палива і енергії на одиницю продукції, норми витрат енергії і палива на власні потреби, організаційно - технічні заходи підприємства, випуск енергії за кордони підприємства, норми витрат енергії в мережах.Нормування енергоспоживання полягає у визначенні його максимально допустимих витрат на відповідну облікову одиницю. Норми повинні відображувати прогресивний рівень енерговикористання, що відповідає передовій технології і організації виробництва. Норми енергоспоживання розраховують як питомі витрати енергії на одиницю продукції, робочі місця, агрегати, а також по ділянках, цехах і підприємстві в цілому.Норми енергоспоживання діляться на операційні (агрегатні) і сумарні, залежно від їх відношення до чи одиниці продукції (агрегату) до всієї продукції цеху, підприємства. Сумарні норми діляться на цехових і заводських. Норми витрат енергії діляться також на прямі (на одиницю продукції або робіт) і непрямі (на одиницю часу роботи оснащення).

Норми визначаються на підставі проведених випробувань, а також шляхом вивчення фактичної роботи устаткування.Загальну потребу в енергії (Езаг) можна визначити за наступною

Езаг = Епл*Опл +Евл +Ест+Евт,

де Епл - планова норма витрат палива і енергії на одиницю продукції; Опл - плановий обсяг випуску продукції в натуральному або вартісному вираженні; Евл - витрати енергії і палива на власні потреби (опалювання, вентиляцію, освітлення і ін.); Їсть - енергія, яка буде відпущена стороннім споживачам; Евт - втрати енергії в мережах.

Кількість електричної енергії для технологічних цілей розраховується двома шляхами:

1) на планову програму;

за потужністю встановленого устаткування

1) Загальну схему енергоспоживання складають у вигляді енергетичного балансу, який є системою взаємозв'язаних показників, які характеризують потребу підприємства в різних видах енергії, а також джерела її покриття.

Побудову енергетичного балансу починають з його витратної частини і проводять в два етапи:

1) планують потребу підприємства у всіх видах палива і енергії;

2) визначають втрати в мережі і перетворювальних засобах.

Розробка прибуткової частини балансу (джерел покриття потреби в енергії) містить:

1) розрахунок енергоресурсів підприємства, виходячи з потужності генеруючих

установок і обліку можливого здобуття палива і енергії від районних енергосистем;

2) проектування режимів роботи агрегатів і розробку балансів генеруючих установок;

3) визначення кількості енергії, яка відпускається на сторону.

Планерування енергетичних цехів здійснюють енергетично-паливне бюро відділу головного енергетика і економісти цехів.

При визначенні загальної суми витрат енергетичного цеху складається кошторис на виробництво (на кожен вид робіт - окремий кошторис). Собівартість послуг на продукцію енергетичних цехин (ділянок) для внутрішньо цехових потреб визначається за прямими витратами, а для внутрізаводських потреб - з врахуванням непрямих витрат. У кошторис витрат енергетичних цехів поряд з витратами на власне виробництво вносять витрати на придбання енергії аналогічного вигляду, а також витрати, на її переробку.

Витрати на утримання і експлуатацію загальнозаводських мереж вносять до собівартості відповідного вигляду енергії.

Робітники енергетичного цеху діляться на експлуатаційників і ремонтників. їх чисельність, в основним, визначається по нормативах обслуговування.