Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

31 Вміст і завдання фінансового плану

Для об'єктивної оцінки поточних і майбутніх фінансових потреб на підприємстві складається фінансовий план, тобто план формування, розподілу і використання фінансових ресурсів.

Основна мета складання фінансового плану полягає у взаємузгодженості доходів і витрат в плановому періоді. Фінансові плани за тривалістю дії діляться на:

> довгострокові ((перспективні) на період 3-5 років з розбиттям по роках);

> поточні (на рік з розбиттям по кварталах);

> оперативні (на квартал з розбиттям по місяцях).

Розробка фінансового плану починається з розрахунку показників прибуткової, а потім витратної частини.

Фінансове планерування - це визначення об'єму фінансових ресурсів, необхідних для виробничо-господарської діяльності підприємства, а також джерел їх вступу.

Принципи фінансового планерування:

? наукова обгрунтованість, яка передбачає проведення розрахунків фінансових показників на основі певних методик з врахуванням кращого досвіду; використання засобів обчислювальної техніки, економіко-математичних методів;

? єдність фінансових планів полягає в єдність фінансової політики, єдиному підході до розподілу фінансових ресурсів, єдиній методології розрахунку фінансових показників і др.;

? безперервність, яка означає взаємозв'язок довгострокових (перспективних), поточних і оперативних фінансових планів;

? стабільність, тобто незмінність показників фінансових планів.

Основні завдання фінансового планерування:

- забезпечення виробничої і інвестиційної діяльності необхідними фінансовими ресурсами;

- визначення напрямів ефективного вкладення капіталу, оцінка раціональності його використання;

- виявлення і мобілізація резервів збільшення прибули за рахунок поліпшення використання матеріальних, трудових і грошових ресурсів.

В процесі розробки довгострокового і поточного фінансових планів виконуються такі роботи:

* аналізується фінансово-господарська діяльність підприємства за минулі періоди;

* розраховуються основні показники господарської діяльності в поточному році і на перспективу: визначаються об'єми реалізації продукції або послуг, витрати на їх виробництво або надання, прибуток від реалізації основної продукції і іншої діяльності підприємства, розраховуються амортизаційні відрахування і др.;

* визначаються напрями вкладання інвестицій і джерела їх фінансування;

* розробляється оперативний план.

При складанні фінансового плану має бути розроблений баланс доходів і витрат підприємства по всіх видах діяльності: операційною, інвестиційною і фінансовою.

Важливе значення для виробничо-господарської діяльності має оперативне фінансове планерування, яке містить розробку і виконання таких оперативних планів:

* оперативного фінансового плану (балансу вступів і витрат засобу);

* платіжного календаря;

* кредитного плану;

* касового плану.

При оперативному фінансовому планеруванні проводиться порівняння майбутніх грошових надходжень в кожному місяці з сумами, призначеними до сплати иd, таким чином, виявляється надлишок вступів або їх дефіцит, а також контролюється виконання поточного фінансового плану.

На підприємстві доцільно складати баланс грошових надходжень, яке показує коли в підприємства виникають тимчасово вільний засіб, а коли воно має додаткову потребу в них.

Оперативне фінансове планерування полягає в складанні і використанні платіжного календаря. Його складають на квартал з розбиттям по місяцях або на місяць з розбиттям по декадах. У платіжному календарі відображує весь рух грошового кошту підприємства відповідно їх вступу і використанню.

Платіжний календар конкретизує поточний фінансовий план, уточнює його показники, дає можливість використовувати наявні резерви для підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємства. За допомогою платіжного календаря постійно контролюється платоспроможність підприємства.

Касовий план - це план обігу грошової готівки підприємства, необхідний для контролю за їх вступом і витрачанням.