Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

18 Особливості оперативно-календарного планерування на підприємствах масового виробництва

Масове виробництво характеризується стійким випуском обмеженої номенклатури виробів, великими обсягами випуску, високим рівнем безперервності і ритмічності виробничого процесу, широко вживаним методом потоку.

Головним завданням оперативного планерування у вищезазначених умовах є організація і забезпечення безперервного руху деталей, і виконання цих операцій у встановленому ритмі роботи.

Великі обсяги виробництва продукції при обмеженій номенклатурі окремих виробів, стабільні, строго повторювані процеси масового виробництва дозволяють застосувати подетальную систему планерування. При цьому за об'єкт планерування беруться окремі деталі, складальні одиниці, окремі вироби. Високий рівень ритмічності виробництва може бути досягнутий ще в процесі підготовки виробництва детальним розрахунком календарно-планових нормативів: такту і ритму поточних ліній, кількості робочих місць по операціях і їх завантаження, нормативних графіків і нормативних рівнів незавершеного виробництва, розміру запасів.

У масовому виробництві використовуються такі подетальные системи оперативно-календарного планерування:

1) за тактом потоку;

2) за термінами міжцехових подач;

3) за стандартними термінами міжцехових подач;

4) "на склад".

При використанні системи за тактом потоку всім виробничим підрозділам планується єдиний такт випуску.

При другій і третій системах планерування цехам, які випускають продукцію, планується такт випуску, а всім іншим розробляються стандартні плани-графіки, в яких визначаються терміни або розробляються стандартні плани-графіки подачі деталей і вузлів в складальний цех. Система "на склад" може застосовуватися для планерування роботи цехів, які виконують обробку деталей і заготівельні роботи.

При планеруванні роботи одиннаочних безперервних потокових ліній розраховується такт роботи ліній (r) за формулою:

де - ефективний фонд часу роботи устаткування, годинника;

N -производственная програма випуску деталей, шт.

Такт є початковим величиною для організації роботи потокових ліній і всіх розрахунків ходу виробничого процесу.

Наприклад, для розрахунку ритму передачі деталі з операцій на операцію у випадках, якщо передача проводиться не після кожного такту, а періодично, партіями, які транспортуються, ритм передачі (R) визначається по формулі:

де n’ - величина транспортної партії, шт.

Такти і ритми в масовому виробництві розраховуються по виробах і деталях у всіх цехах і ділянках.

Календарне планерування масового виробництва здійснюється на основі вживання системи "за ритмом випуску". Ця система базується на вирівнюванні продуктивності всіх виробничих ланок за розрахованим тактом випуску готових виробів. В цьому випадку розподіл програмного завдання по виробничих підрозділах і календарних відрізках часу проводиться в порядку, зворотному ходу технологічного процесу. За один і той же відрізок часу (такт, година, зміна і тому подібне) на різних стадіях виробничого процесу повинно бути виготовлений стільки комплектів заготовок, деталей, складальних одиниць, скільки за той же час повинно бути випущений готових виробів.