Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

11 Вміст внутрішньоцехового планерування

У зв'язку з різними об'єктами планерування виділяють міжцехове і внутрішньоцехове оперативно-календарне планерування. Внутрішньоцехове планерування направлене на розподіл номенклатури робіт, які задані календарним планом цеху між ділянками, і доведення планових завдань до кожної виробничої ділянки і робочого місця. Вміст робіт по внутрішньоцеховому планеруванню залежить від розмірів цеху, його виробничої структури і в загальному вигляді включає планерування роботи ділянок і підготовку завдань для робочих місць. Робота виробничих ділянок планується на основі календарного плану цеху. Мета планерування роботи ділянок – це формування плану виготовлення планово-облікових одиниць даного рівня для кожної виробничої ділянки на кожен планово-обліковий період. Планово-облікова одиниця є сукупністю робіт, яку розглядають як єдине ціле при планеруванні, обліку і аналізі і оперативному регулюванні виробництва. Планово-обліковий період є відрізком часу (зміна, доба, місяць, декада і так далі), на який формуються планові завдання. Внутрішньоцехове планерування і регулювання виробництва в цеху виконує виробничо-диспетчерське бюро, на ділянці – майстер за допомогою производственно- диспетчерського бюро. Кордони міжцехового і внутрішньоцехового планерування можуть змінюватися з розвитком або впровадженням автоматизованої системи управління виробництвом (АСУП).

Внутрішньоцехове планерування забезпечує:

  1. розробку виробничої програми і планів-графіків для виробничих ділянок, ліній, робочих місць; складання планових завдань на місяць і коротші проміжки часу;

  2. контроль виконання планових завдань;

  3. координацію роботи взаємозв'язаних ділянок, ліній, робочих місць;

  4. регулювання роботи допоміжних служб цеху по забезпеченню основного виробництва.

Форми і методи внутрішньоцехового календарного планерування визначаються в першу чергу прийнятою системою міжцехового планерування. Розглянемо особливості внутрішньоцехового планерування в умовах масового і серійного виробництва. Вихідними даними для внутрішньоцехового планерування в умовах масового виробництва є:

  • місячна програма випуску деталей цехом;

  • дані оперативного обліку виконання завдань ділянками, потоковими лініями, робітниками місцями;

  • дані інвентаризації про наявність заділів на потокових лініях, між потоковими лініями, у внутрішньоцехових коморах і міжцехових складах.

Масове виробництво характеризується випуском обмеженої номенклатури виробів, великими обсягами випуску, високим рівнем безперервності і ритмічності виробничого процесу. До основних календарно-планових нормативів масового виробництва відносять: такт, ритм роботи, кількість робочих місць, їх завантаження.

В цілому програми по ділянках (потоковим лініям) розробляються в подетальном або подетально-пооперационном розрізах у вигляді планів-графіків.

Головною особливістю серійного виробництва є виготовлення більш обмеженої в порівнянні з одиничним виробництвом номенклатури виробів крупними партіями, що періодично повторюються в плановому періоді. До основних календарно-планових нормативів серійного виробництва відносяться: розмір і ритм партії, тривалість виробничого циклу обробки партії деталей, заділи.

При розробці виробничих програм для ділянок цеху з серійним виробництвом джерелом даних, як і в цехах з масовим виробництвом, є цехова виробнича програма; дані оперативного обліку виконання завдань ділянками і дані про фактичну наявність заділів. Планово-обліковими одиницями служать деталі, а в окремих випадках і деталь-операції. Для розробки планів ділянок перш за все необхідно розшифрувати цехові комплекти і згрупувати їх по однорідності внутрішньоцехових технологічних маршрутів.

Календарні плани-графіки ділянок оформляються в подетальном або подетально-пооперационном вигляді. Для ділянок з невеликою і стійкою номенклатурою, що складаються з однієї або декількох багатопредметних потокових ліній або просто наочно-замкнутих ділянок, розробляються стандарт-плани роботи потокових ліній або ділянок. Вони можуть бути подетальными або подетально-пооперационными. Контроль за виконанням програми цеху ведеться по календарних планах-графіках з щоденною відміткою.