Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

36 Планерування амортизаційної політики на підприємстві

Основні засоби впродовж свого тривалого функціонування випробовують фізичний (матеріальний) і економічний знос, а також техніко-економічне старіння.

Під фізичним зносом основних засобів розуміють явище поступової втрати своїх первинних технико-эксплуатационных властивостей, тобто споживчій вартості, яка наводить до зменшення їх реальної вартості.

Техніко-економічне старіння основних засобів - це процес знецінення засобів праці до настання повного фізичного зносу, що діють, під впливом науково-технічного прогресу.

Безперервних процес виробництва вимагає постійного відтворення фізично-відпрацьованих і технічно-застарілих основних засобів. Необхідною умовою відновлення засобів праці є поступове відновлення їх вартості, яке здійснюється при допомозі амортизаційні відрахувань.

Амортизація - систематичний розподіл вартості активу, яке амортизується впродовж терміну корисної експлуатації.

Для відшкодування вартості зношеної частини основних коштів кожне підприємство здійснює амортизаційні відрахування, тобто встановлює певну грошову компенсацію відповідно розмірам фізичного зносу і техніко-економічного старіння. Ці відрахування включають в собівартість продукції, реалізують під час продажу товарів, а потім накопичуються в спеціальному амортизаційному фонді для відновлення основних засобів.

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 "Заснованих засобів" рекомендовані нарахування амортизації основних засобів (окрім інших безповоротних матеріальних активів) по таких методах:

1) прямолінійним, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об'єкту основних засобів.

2) зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як твір залишкової вартості об'єкту на початок звітного року (або первинній вартості на дату початку нарахування амортизації) і річної норми амортизації

3) прискореного зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як твір залишкової вартості об'єкту на початок звітного періоду (або первинній вартості на дату початку нарахування амортизації) і подвоєної річної норми амортизації.

4) кумулятивним, за яким річна сума амортизації визначається як твір вартості, яка амортизується, і кумулятивного коефіцієнту. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишається до кінця очікуваного терміну використання об'єкту основних засобів, на суму чисел років його корисного використання.

5) виробничим, за яким місячна сума амортизації визначається як твір фактичного місячного об'єму продукції (робіт, послуг) і виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний об'єм продукції (робіт, послуг), що підприємство чекає виробити з використанням об'єкту основних засобів

6) податковий - відповідно Закону України "Об оподаткування прибутку підприємств", суми амортизаційних відрахувань звітного періоду визначаються шляхом вживання норм амортизації у відсотках до балансової вартості груп основних засобів на початок звітного періоду Підприємство по власному рішенню може встановити і менші норми амортизації.