Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

23 Планерування персоналу

Персонал (кадри) підприємства - це сукупність постійних працівників, які отримали необхідну професійну підготовку і (або) мають досвід практичної діяльності і забезпечують господарську діяльність суб'єкта господарювання.Розділи кадрового планерування: 1) планерування потреби в робочій силі; 2) планерування джерел залучення робочої сили; 3) планерування підвищення кваліфікації; 4) планерування кар'єри; 5) планерування использов-я працівників; 6) планерування втрат працівників (вихід на пенсію, вступи до Вузів, заклик до вооруж. силам і т. п.); 7) планерування витрат на реалізацію всього комплексу кадрових завдань.При моделюванні напрямів розвитку підприємства необхідно визначити оптимальну загальну чисельність персоналу для виконання виробничої програми, а також його чисельність по окремих категоріях.Мета планерування чисельності працівників - формування високопрофесійного, оптимального за чисельністю складу персоналу для ефективної господарської діяльності і стабільного цивілізованого соціально-економічного розвитку трудового колективу підприємства. Елементами планерування являются:1) прогнозування спеціалізації і виробничого профілю підприємства; 2) прогнозування номенклатури і обсягів виробництва продукції, робіт і послуг; 3) вивчення і аналіз попиту і пропозиції робочої сили на ринку праці; 4) аналіз наявності працівників і потреби їх в розрізі структурних підрозділів, професій, видів діяльності, робочих місць; 5) розробка програм, проектів, заходів формування і використання персоналу підприємства з врахуванням вживання інновацій науково-технічного прогресу, зарубіжного і національного досвіду, прогресивних і міжнародних норм і стандартів. Вихідні дані при планеруванні персоналу: 1) виробнича програма;

2) норми витрат праці;

3) баланс робочого часу.

При визначенні планової чисельності основних робітників (Чпло.р) по трудомісткості виробничої програми необхідно враховувати плановий об'єм робіт в нормо-часах (Оплн-ч), плановий реальний фонд робочого часу одного среднесписочного робітника в годиннику (Фплр.в) і плановий коефіцієнт виконання норм (Кплв.н):

Чпло.р = Оплн-ч / (Фплр.в * Кплв.н)

Планову чисельність окремих груп основних робітників, зайнятих на аналогічних роботах, можна визначити по нормах вироблення:

Чпло.р = Оплнат / (НВпл * Кплв.н * Фплр.в)

Оплнат - плановий об'єм робіт (продукції, послуг) в натуральних одиницях виміру;

НВпл - планова норма вироблення в натуральних одиницях за 1 годиною

Планова чисельність основних робітників по нормах обслуговування визначається по формулі:

Чпло.р = До * З * Кя.ч; Кя.ч = 100 / (100 - НР) = Тном / Теф

де До - загальна кількість устаткування, яке необхідно обслуговувати робітникам;

З - кількість змін роботи устаткування;

АЛЕ - норма обслуговування, тобто кількість одиниць устаткування, яке може обслуговуватися одним робітникам, одиниць;

Кя.ч - коефіцієнт перекладу явочної чисельності в облікову;

НР - плановий відсоток невиходів робітників на роботу;

Тном і Теф – номінальний і ефективний фонди робітника брешемо.

План підготовки кадрів складається в розрізі професій. Кількість робітників, яку планується підготувати впродовж планового періоду, і термін підготовки повинні відповідати виявленій додатковій потребі в кадрах. У плані по роботі кількість учнів виражається в среднесписочной чисельності.

Планерування чисельності керівників, фахівців і службовців має свої особливості, тому в даному випадку необхідно враховувати не лише особливості виробництва і трудомісткість управління, але і його структуру, розподіл праці, співвідношення між різними професійними групами. Тому, при розрахунку чисельності фахівців найчастіше використовують нормативний метод, який грунтується на вживанні нормативів вантаження, обслуговуванні, керованості і чисельності фахівців.

Чисельність працівників охорони планується залежно від розміру площі, яка оберігається, кількості постів на об'єктах охорони і режиму їх роботи.

План підготовки кадрів складається в розрізі професій. Кількість робітників, яку планується підготувати впродовж планового періоду, і термін підготовки повинні відповідати виявленій додатковій потребі в кадрах. У плані по роботі кількість учнів виражається в среднесписочной чисельності.

Завершується планерування чисельності заходів, що працюють розробкою, після підготовки кадрів і підвищення їх кваліфікації, як на підприємстві, так і поза ним.