Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

2 Методи і інструменти планових розрахунків

Сьогодні в процесі планерування широко використовуються різні методи і інструментарії розрахунків.

У планеруванні існуючі методи обчислення планових показників об'єднані в трьох узагальнювальних групах: екстраполяції, пофакторные і нормативні.

В умовах командно-адміністративної системи управління вихідною одиницею при розробці планів була потреба народного господарства в промисловій продукції і наявність ресурсів для його забезпечення. За базу розрахунку брався звітний рік, величини планових показників визначалися на основі їх динаміки, яка склалася в попередніх періодах. Цей метод, в основі якого - ресурси і динаміка минулих років, має назву екстраполяционного методу. На практиці його ще називають "планеруванням від досягнутого рівня". Процедура обчислення набуває дуже спрощеного характеру: фактично досягнута величина показника в базовому періоді коригується на середній відсоток її зміни. При цьому темпи зміни показника або приймаються такими, що склалися в минулому, або зменшуються або збільшуються виходячи з досвіду або інтуїції. Цей метод, по суті, є простим і зручним у використанні, але він не враховує следствий можливих змін. Сфера доцільного використання цього методу обмежується попередніми, укрупненими розробками альтернативних варіантів планів. Цей метод використовують корпорації, які займають монопольне положення на ринку, оскільки конкуренти для них не є загрозою, вони встановлюють монопольно високі ціни і збільшують об'єми продажу товарів і, знижуючи ціни, захоплюють нові ринки.

Більш обгрунтованим вважають пофакторный метод. Планові значення показників при цьому методі визначаються на основі впливу найважливіших чинників. На вітчизняних підприємствах пофакторные розрахунки завжди супроводилися розробкою планів по підвищенню продуктивності праці і зниженню витрат на виробництво продукції.

Методично правильне визначення впливу чинників на планові показники повинне відповідати таким вимогам:

- сукупний вплив окремих чинників в сумі належний дорівнювати абсолютній величині змінного показника - тобто, якщо вплив деяких чинників не можна виявити, то весь розрахунок стає марним;

- при визначенні впливу окремих чинників на той або інший показник необхідно чітко враховувати вплив кожного чинника окремо і вплив чинників один на іншій.

При розрахунку по чинниках, як правило, не враховується вплив "перехідної економіки" (теоретично це вплив врахувати можна, практично - неможливо), а при розрахунку по окремих чинниках не враховується функціональна залежність між ними. Враховуючи і те, що підприємствам, які працюють в умовах ринку, цей розрахунок не потрібний, оскільки завдання відносно зниження собівартості продукції і підвищення продуктивності їм не ставиться, використання цього методу планерування є недоцільним.

Нормативний метод планерування грунтується на використанні технічно обгрунтованих норм і нормативів, які визначають міру економічної ефективності виробництва і обліку, норм витрат роботи, фінансових і матеріальних ресурсів. Цей метод планерування передбачає розрахунок показників по нормах на початок планового періоду з наступною зміною норм в результаті впровадження організаційно-технічних заходів і формування на основі планових норм відповідних показників плану підприємства.

Для визначення міри обгрунтованості показників, застосовують спеціальні методи планерування: економіко-математичне моделювання, балансовий метод, пробно-статистичний і матричний метод.

За допомогою спеціальних економіко-математичних моделей розробляється декілька варіантів плану, в яких найважливіші планові показники оптимізуються. Цей метод дає можливість знайти найбільш ефективні рішення, і з багатьох варіантів вибрати найбільш оптимальний.

Балансовий метод застосовується для забезпечення узгодження потреб і ресурсів. У практиці планерування баланси розробляються для різних видів ресурсів: матеріальних, трудових, фінансових. Баланси складаються з двох частин: перша частина відображує всі напрями витрат ресурсів відповідно потребам, а інша - джерела вступу цих ресурсів.

Матричний метод планерування є побудовою взаємозв'язків між виробничими підрозділами і показниками.

Пробно-статистичний метод передбачає використання фактичних статистичних даних за попередні роки і середніх величин при встановленні планових показників. Недоліком цього методу є те, що він не враховує зміни ринкової кон'юнктури на момент планерування.