Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

19 Вміст планерування матеріально-технічного забезпечення і послідовність його розробки

План матеріально-технічного забезпечення виробництва (МТО) є одним з основних розділів плану економічного і соціального розвитку підприємства. Розробка планів МТО сприяє успішному вирішенню проблем забезпечення сировиною, матеріалами, комплектуючими, паливом, енергією і іншими видами ресурсів, необхідних для здійснення процесу виробництва. Одночасно з цим в плані матеріально-технічного забезпечення визначаються постачальники і терміни постачань матеріалів. При складанні плану враховують повну потребу в матеріальних ресурсах, потрібних для виробництва продукції, експериментальних і ремонтних робіт, виготовлення технологічних інструментів. Потреба в матеріальних ресурсах розраховує відділ матеріально-технічного забезпечення разом з відділами головного механіка, головного енергетика, технічним і планово-економічним відділами. Від якісного і своєчасного обгрунтування залежить виконання виробничої програми підприємства.В ході розробки плану матеріально-технічного забезпечення повинна передбачатися максимально можлива економія ресурсів, яка сприяє прискоренню темпів зростання виробництва.

Планерування МТО здійснюється в наступній последовательности:1 Підготовча робота – забезпечення бланками, формами, проведення інструктажу документов.2 Визначення джерела забезпечення потреби в материалах.3 Розрахунок потреби в матеріальних ресурсах.4 Розробка норм виробничих запасів.Основним завданням плану матеріально-технічного забезпечення є визначення оптимальної потреби підприємства в матеріальних ресурсах для здійснення виробничо-господарської і комерційної діяльності.

План матеріально-технічного забезпечення складається з двох частин:

  • розрахунків потреби в матеріально-технічних ресурсах;

  • балансів матеріально-технічного забезпечення.

Розрахунок потреби в матеріально-технічних ресурсах залежно від характеру матеріалів, які застосовуються, здійснюється в таблицях: потреба в сировині і матеріалах; потреба в паливі і енергії; потреба в оснащенні.

Вихідними даними для розробки плану матеріально-технічного забезпечення є:

  • плановий обсяг випуску продукції в асортименті і номенклатурі;

  • прогресивні норми витрат матеріальних ресурсів;

  • інформація про кон'юнктуру ринку товарів;

  • аналіз витрат матеріальних ресурсів в звітному періоді;

  • зміна залишків незавершеного виробництва на початок і кінець планового періоду;

  • плани технічною і організаційного розвитку, технічного переозброєння і реконструкції підприємства, капітального будівництва.

У вміст планерування МТО входять такі елементи:

1 визначення потреби в матеріалах, устаткуванні, паливі, енергії на базі норм їх витрачання;

2 розрахунок норм запасів всіх товарно-матеріальних цінностей на плановий період:

3 облік, контроль і аналіз виконання планів забезпечення;

4 поточне регулювання забезпечення виробничих підрозділів підприємства.

Розраховується план матеріально-технічного забезпечення в річному, квартальному і місячному розрізах.

У балансі матеріальних ресурсів зіставляються потреби в матеріальних ресурсах з джерелами і розмірами їх задоволення, і визначається кількість матеріалів, які поставлятимуться з боку. Баланс складається по кожному виду ресурсів. У загальному вигляді матеріальний баланс є наступною рівністю:

Ппп – потреба у виконанні виробничої програми, грн..; Пнзп.п – потреба в поповненні незавершеного виробництва, грн.; Пр.е – потреба в ремонтно-эксплуатационых роботах. грн.; Пк.с. – потреба на капітальне будівництво, грн.; Пз – потреба у формуванні перехідних запасів, грн.; Оожід – ожидаемы залишок на початок планового періоду, грн.; Онзп.пл – залишок матеріалу в незавершеному виробництві на початок планового періоду, грн.; Мвн.р – величина мобілізації внутрішніх ресурсів,грн; ОПстор. – об'єм постачань матеріалів з боку, грн.

Визначення потреби в матеріально-технічних і енергетичних ресурсах проводиться як в натуральному, так і у вартісному вираженні з метою узгодження цього розділу плану з планами за витратами, фінансовим планом.