Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Інформаційна інфраструктура. Мета і роль інформаційних потоків у логістичних системах.

Інформаці́йна інфраструктура — комплекс програмно-технічних засобів, організаційних систем та нормативних баз, який забезпечує організацію взаємодії інформаційних потоків, функціонування та розвиток засобів інформаційної взаємодії та інформаційного простору країни або організації.

Інформаційний потік - це сукупність циркулюючих у логістичній системі, між логістичною системою і зовнішнім середовищем повідомлень, необхідних для управління та контролю логістичних операцій. Інформаційний потік може існувати у вигляді паперових і електронних документів.

Важливість інформаційної логістичної системи передусім полягає в тому, що на ній базується підсистема управління організацією відповідного рівня. І від міри наповнення інформаційної системи, якості і своєчасності інформації залежить ефективність системи управління в цілому.

У логістиці виділяють наступні види інформаційних потоків

- в залежності від виду пов'язують потоком систем: горизонтальний і вертикальний;

- в залежності від місця проходження: зовнішній та внутрішній;

- в залежності від напрямку по відношенню до логістичної системі: вхідний і вихідний.

Інформаційний потік характеризується наступними показниками:

- джерело виникнення;

- напрямок руху потоку;

- швидкість передачі і прийому;

- інтенсивність потоку та ін.

Керувати інформаційним потоком можна наступним чином:

- змінюючи напрямок потоку ;

- обмежуючи швидкість передачі до відповідної швидкості прийому;

- обмежуючи обсяг потоку до величини пропускної здатності окремого вузла або ділянки шляху.

Вимірюється інформаційний потік кількістю обробляється або переданої інформації за одиницю часу.

Інформаційні технології в логістиці. Використання в логістиці технології автоматизованої ідентифікації штрихових кодів. Технічні можливості ідентифікації обєктів.

Якщо в інформаційній системі здійснюється автоматизована обробка інформації, то технічне забезпечення включає в себе електронну обчислювальну техніку та засоби зв'язку її між собою. Основною частиною технічне забезпечення у цьому випадку є ЕОМ.

Інформаційне забезпечення логістичного управління є однією з найбільш важливих і актуальних проблем. Інформація стає логістичним виробничим фактором. Завдяки їй може скоротитися складування (краще керування запасами, погодженість дій постачальника і споживача, заміна складування готової продукції складуванням напівфабрикатів чи сировини)

Штриховим кодуванням називають метод автоматичної ідентифікації товару, який дозволяє комп'ютеру швидко і безпомилково сприймати необхідну інформацію.

Штрих-код є графічним зображенням, яке складається з серії ліній та проміжків різної ширини, які, у свою чергу, розбиваються на групи. Графічне зображення формується комп'ютером на підставі певної послідовності цифр, які називаються цифровим еквівалентом штрихового коду.

Програми отримання зображення штрихового коду на підставі заданих знаків називаються генераторами штрихового коду.

Штрих-коди використовуються в багатьох галузях (транспорт, бібліотеки та ін.), та найширше застосування вони знайшли в роздрібній торговельній мережі. Штрих-коди не лише значно спрощують організацію обліку руху товарів, а й істотно скорочують час на обслуговування покупців.

Слід зазначити, що методів штрихового кодування е чимало. За способом кодування інформації штрих-коди поділяються на одномірні (лінійні) та двомірні.

Одномірними називають штрих-коди, інформація з яких зчитується в одному (горизонтальному) напрямку.

Двомірні штрих-коди розроблені спеціально для кодування великого обсягу інформації (наприклад, PDF417, Aztec та ін.).

За впровадження та присвоєння штрих-кодів відповідає Міжнародна Асоціація Товарної Нумерації (EAN International). EAN International - добровільна некомерційна неурядова міжнародна асоціація, членами якої є національні організації EAN.

К

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]