Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Класифікація логістичних систем. Макрологістична система, її суть та різновиди. Мікрологістична система, її суть та різновиди.

Логістичні системи класифікують за видами економічної діяльності:

  1. Мікрологістичні системи: логістичні системи виробничого підприємства, торгівельного підприємства, сфери послуг та інших організацій.

  2. Металогістичні системи: логістична система між організаційної кооперації, логістичний ланцюг.

  3. Макрологістичні системи: логістичні системи переміщення вантажів, пасажирів та інформації; логістична система стратегічних запасів, логістичні системи оборони, безпеки та життєзабезпечення.

  4. Міжнародні макрологістичні системи: логістичні системи ТНК, міжнародні транспортні системи, міжнародні системи безпеки.

Макрологістична система - це система управління матеріальними потоками, що охоплює підприємства і організації промисловості, посередницькі, торговельні і транспортні організації різних відомств, розташовані в різних регіонах країни або в різних країнах. Макрологістична система є інфраструктурою економіки регіону, країни або груп країн.

На рівні макрологістики виділяють три види логістичних систем :

1. з прямими зв'язками - доведення матеріального потоку до споживачів здійснюється без участі посередників, на основі прямих господарських зв'язків;

2. ешелоновані - в таких системах матеріальний потік на шляху від виробника до споживача проходить принаймні через одного посередника;

3. гнучкі - в цьому випадку доведення матеріального потоку до споживача здійснюється як по прямих зв'язках, так і за участю посередників. Наприклад, постачання запасними частинами : відвантаження деталей рідкісного попиту зазвичай здійснюється з центрального складу безпосередньо на адресу одержувача, а відвантаження стандартних деталей - із складу посередника.

Мікрологістичні системи є структурними складовими макрологістичних систем, класом внутрішньовиробничих логістичних систем, до складу яких входять технологічно пов'язані виробництва, об'єднані єдиною інфраструктурою (виробничі і торговельні підприємства, територіально-виробничі комплекси).

Концепція «Just in Time».

Найбільш розповсюдженою у світі логістичною концепцією є концепція «точно у термін» (just-in-time, JіT), яку ще називають концепцією «О запасу».

З логістичних позицій концепція « точно у термін» ґрунтується на організації постачання без будь-яких обмежень щодо вимоги мінімуму запасів, де потоки матеріальних ресурсів ретельно синхронізуються з потребою у них, яка задається виробничим розкладом випуску готової продукції. Подібна синхронізація досягається координацією двох логістичних сфер постачання і виробництва

Система постачання «точно у термін» — це система організації постачання, яка ґрунтується на синхронізації процесів доставки матеріальних ресурсів у необхідній кількості й на той момент, коли ланки логістичної системи їх потребують, з метою мінімізації витрат, пов'язаних із створенням запасів.

Впровадження концепції «точно у термін» має свої позитивні та негативні сторони її перевагами є:

  • скорочення запасів на всіх стадіях логістичного циклу;

  • скорочення складських площ;

  • висока пропускна здатність;

  • активна участь і підвищена мотивація працівників;

  • високий прибуток і продуктивність логістичної системи;

  • висока якість обслуговування;

  • висока гнучкість логістичної системи;

  • своєчасна доставка.

До недоліків системи «точно у термін» слід віднести:

  • низькі запаси роблять будь-які збої в роботі логістичної системи критичними;

  • введення системи може вимагати великих змін, яких важко досягнути на практиці.

Досвід показує, що стратегія J іТ не є універсальною і застосовується не завжди. Її реалізацію стримують такі важливі фактори, як незадовільна якість продукції, порушення термінів постачання й оплат за товар, помилки і збої в передачі інформації між замовником і постачальниками. Успіх у реалізації стратегії залежить також від кількості та територіальної дислокації постачальників, рівня їх відповідальності під час виконання договірних; зобов'язань. Тому величезні витрат, пов'язані з реалізацією методу закупівель «точно в термін», ефективні тільки в стабільно працюючих економічних системах за умови довгострокових господарських зв'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]