Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Xyz аналіз запасів.

XYZ -анализ матеріалів припускає оцінку їх значущості залежно від частоти споживання. Якщо розглядати споживання окремих видів матеріалів впродовж тривалого періоду, то можна встановити, що в їх числі є матеріали, що мають постійний і стабільний попит; матеріали, витрата яких схильна до визначених, наприклад сезонних, коливань, і, нарешті, матеріали, витрата яких носить випадковий характер. Тому в межах кожного з класів А, В і З матеріали можуть бути розподілені ще і по мірі прогнозованості їх витрати. Для такої класифікації використовуються символи X, Y, Z.

До класу X відносяться матеріали, попит на які має постійний характер або схильний до випадкових незначних коливань, тому піддається прогнозуванню з високою точністю. Питому вагу таких матеріалів в загальній номенклатурі, як правило, не перевищує 50-55%.

До класу У відносяться матеріали, споживання яких здійснюється періодично або має характер тенденції, що падає або висхідної. Їх прогнозування можливе з середньою мірою точності. Їх питома вага в загальній номенклатурі складає близько 30%.

До класу Z відносяться матеріали, для яких не можна виявити якої-небудь закономірності споживання. З цієї причини прогнозування їх витрати неможливе (вони складають 15%) загальної номенклатури).

Для проведення XYZ -анализа потрібне:

1. встановити середню витрату кожного виду матеріалу з урахуванням коливання потреби в них по періодах, це можуть бути, наприклад, сезонні коливання;

2. розрахувати коефіцієнт варіації по кожній номенклатурній позиції;

3. розташувати матеріали у міру убування коефіцієнтів варіації;

4. підсумовувати дані про кількість матеріалів відповідно до зростання коефіцієнтів варіації, нанести їх на схему;

5. розбити матеріали на групи залежно від варіації попиту.

Характеристика логістичних послуг.

Характеристики логістичних послуг:

  1. неможливість відчути послугу «на дотик». Виявляється у складності специфікації послуг сервісною фірмою, а також у складності їх оцінки покупцем.

  2. невіддільність від джерела. Логістичні послуги як форма діяльності невіддільні від свого джерела, на відміну від матеріального товару, який може існувати незалежно від присутності або відсутності його джерела.

  3. мінливість якості. Якість логістичних послуг виявляє тенденцію до коливання залежно від ступеня досконалості логістичної системи, вимог клієнта, впливу багатьох випадкових факторів.

  4. адресність послуг. Логістичні послуги надаються замовнику безпосередньо. Це відрізняє їх від товару в матеріальному вигляді, який випускається, орієнтуючись, як правило, не на конкретного споживача, а на загальний попит цільового ринку.

  5. унікальність для одержувача. Кожна логістична послуга, яка нажається, унікальна для одержувача. Інша подібна послуга буде відрізняється від попередньої за своїми параметрами, термами, умовами споживання.

  6. неможливість накопичення послуг. Послуги не можна зробити про запас, їх не можна складувати, тобто накопичення їх «запасу» неможливе.

  7. еластичність попиту. Перевагою логістичних послуг порівняно із товаром у матеріальних вигляді є їх велика еластичність на ринку збуту. У нормальних економічних умовах дуже швидко зростає попит на логістичні послуги із зниженням на них цін і збільшення доходів підприємств – споживачів.

  8. оперативність. На відміну від товарів у матеріальному вигляді або інших видів діяльності, де швидкість і стрімкість вконаних робіт не зажди є позитивними щодо кінцевого результату, логістичні послуги, як правило, дають тим більший економічний ефект, чим швидше відбувається їх реалізація.

У

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]