Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ED_pos_doc.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
889.34 Кб
Скачать

Економічна діагностика опорний конспект лекцій

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВІННИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ

ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА

Опорний конспект лекцій

Економічна діагностика. Опорний конспект лекцій / Укладач: к.г.н., доц. Мартусенко І. В. – ВІЕ ТНЕУ. – Вінниця, 2011. – 72с.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри економіки підприємств і корпорацій ВІЕ ТНЕУ, протокол № 1 від 28.08.2011 р.

Вінниця ВІЕ ТНЕУ 2011

Передмова

Щоб визначатися у шляхах розвитку підприємства під впливом діючих зовнішніх сил, потрібно знати, в якому стані перебуває підприємство порівняно з раніше відпрацьованою стратегією та стосовно конкурентів.

Діагностика вивчає процес визначення стану підприємства, як економічної організації через кількісні параметри та якісні характеристики його функціонування.

Основна мета дисципліни - формування системи знань, умінь і навичок щодо використання методичного апарату економічного діагностування для визначення стану підприємства.

Завданням вивчення курсу є оволодіння навичками економічної діагностики для забезпечення ефективного управління підприємством.

Предметом курсу є кількісна характеристика та якісна ідентифікація стану підприємства.

Об'єктами діагностики у системі управління підприємством виступають: структура управлінського персоналу, розрахунок чисельності кадрів управління, організаційна та функціональна структури, процес управління, документообіг, інформаційні потоки, якість управлінських рішень, організація праці управлінського персоналу, технічні засоби, управлінський профіль підприємства, потенціал та ефективність управлінської діяльності, система мотивації.

Студенти повинні вміти:

  • Самостійно виконувати обчислення;

  • Діагностувати підприємство;

  • Проводити аналіз і обґрунтовувати висновки про економічний стан підприємства.

Підсумком діагностування є підготовка висновків про нинішній стан об'єкта і прогноз його змін у майбутньому.

Навчальним планом передбачено самостійну роботу з дисципліни „Економічна діагностика „ .самостійна робота студентів з даного курсу включає:

  • Опрацювання лекційного матеріалу;

  • Самостійне вивчення окремих питань;

  • Підготовка до практичних занять;

  • Виконання індивідуальних завдань.

Контроль оволодіння самостійною роботою проводиться шляхом опитування на практичних заняттях, написанням контрольних робіт, експрес-опитуванням на лекціях, захисту індивідуальних завдань, тестуванням.

Тема 1. Предмет і завдання дисципліни «Економічна діагностика»

План

1. Основні поняття економічної діагностики та економічного аналізу.

2. Предмет, об’єкт, завдання та методологія економічної діагностики.

3. Структурно-логічна схема вивчення дисципліни «Економічна діагностика».

Не останню роль в забезпеченні ефективного розвитку вітчизняних підприємств в умовах жорсткого конкурентного середовища відіграє діагноз, встановлюваний аналітиками (якими можуть бути співробітники підприємства чи сторонні спостерігачі).

Діагностика є чимось новим в розвитку економіки вітчизняних підприємств. Більше того, вона є її основою. Від визначення поточного стану суб’єкта господарювання, на зразок визначення стану здоров'я людини, залежить опрацювання комплексу профілактичних заходів, рекомендацій, процедур, спрямованих на поліпшення цього стану, або попередження несприятливих для його функціонування ситуацій і подій.

Економічна діагностика підприємства – оцінка економічних показників роботи підприємства на основі вивчення окремих результатів, неповної інформації з метою виявлення можливих перспектив його розвитку і наслідків ухвалення поточних управлінських рішень. Підсумком діагностики на основі оцінки господарського стану і його ефективності є ґрунтовні висновки, необхідні для прийняття термінових, але важливих рішень, наприклад, про цільове кредитування, про купівлю чи продаж підприємства, про його закриття, реорганізацію тощо.

Метою економічної діагностики є надання знань про використання різноманітного методологічного апарату та інструментарію для визначення стану підприємства в ринковому середовищі та опрацювання комплексу заходів спрямованих на поліпшення цього стану.

Економічний аналіз – виведення економічних закономірностей з відповідних фактів економічної дійсності, розкладання економіки на окремі частини, так звані економічні категорії, та їхнє комплексне дослідження.

Системний аналіз – це науковий метод дослідження складних, багаторівневих, багатокомпонентних систем і процесів, що спирається на комплексний підхід, виявлення взаємозв’язків і взаємодій між елементами системи.

На основі аналізу і дослідження складається прогноз щодо змін і оптимізації існуючої організаційно-економічної підсистеми підприємства.

Системний аналіз поділяється на:

1. Аналіз організаційної підсистеми, який містить:

- аналіз політики підприємства (його завдань);

- аналіз концепції, тобто системи поглядів, оцінок, ідей, щодо досягнення намічених цілей відповідно до необхідності вирішення конкретних завдань;

- аналіз методів управління;

- аналіз способів організації праці;

- аналіз структурно-функціональної схеми;

- аналіз системи підбору і розміщення кадрів;

- аналіз виробничо-господарської системи;

- аналіз інформаційних потоків;

- аналіз системи маркетингу;

- аналіз системи економічної безпеки тощо.

2. Аналіз економічної підсистеми підприємства.

Аналіз – метод наукового дослідження (пізнання) явищ і процесів, в основі якого лежить вивчення складових частин, елементів досліджуваної системи. В економіці аналіз застосовується з метою виявлення сутності, закономірностей, тенденцій економічних і соціальних процесів, господарської діяльності на всіх рівнях. Аналіз служить вихідною (відправною) точкою прогнозування, планування, управління економічними об’єктами і процесами, що протікають у середині них. Економічний аналіз покликаний обґрунтувати з наукових позицій рішення та дії в сфері економіки підприємства, соціально-економічну політику, сприяти вибору найкращих варіантів дій.

Мікроекономічний аналіз поширюється на окремі об’єкти і процеси, найчастіше має прояв аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств (фірм), включаючи аналіз обсягів виробництва, витрат, прибутковості тощо.

Ретроспективний аналіз представляє собою вивчення сформованих у минулому тенденцій.

Перспективний аналіз досліджує майбутні процеси, обґрунтовує прогнози розвитку суб’єкта підприємницької діяльності.

Діагностика як спосіб розпізнавання стану соціально-економічної системи за допомогою реалізації комплексу дослідницьких процедур і виявлення в них слабких ланок відноситься до методів непрямих досліджень.

Елементи соціально-економічних систем, властивості яких підлягають визначенню, зазвичай недоступні для безпосереднього спостереження і виміру. Тому варто досліджувати не їхні параметри, а параметри процесів, породжуваних елементами цих систем і доступних для вимірів.

Порівняння змісту економічної діагностики та економічного аналізу

Порівняльні ознаки

Економічний аналіз

Економічна діагностика

1. Масштабність

Конкретність

Всеосяжність

2. Інформативна база

Окремі процеси

Вибіркова інформація

3. Результат

Опис ситуації

Опрацювання рекомендацій щодо поліпшення

4. Методологічна основа

Індивідуальна

Комплексні методи

5. Об'єкт дослідження

Операція, вид діяльності

Майновий комплекс

Основними завданнями економічної діагностики виступають:

  • розгляд особливостей виробничо-господарської діяльності вітчизняних підприємств, а також обґрунтування передумов та факторів, що становлять істотний вплив на внутрішній економічний механізм кожного підприємства;

  • узагальнення та систематизація знань в галуз оволодіння навичками здійснення економічної діагностики за різними напрямками для забезпечення ефективного управління підприємством;

  • підготовка і обґрунтування конкретних практичних заходів для підвищення ефективності діяльності підприємства в конкурентних умовах господарювання.

Предметом економічної діагностики є кількісна характеристика і якісна ідентифікація стану підприємства. Об’єктом економічної діагностики є власне підприємство як цілісна високоорганізована система з усіма її функціональними підсистемами.

Предмет діагностики - дослідний, пошуковий чи пізнавальний процеси

Мета діагностики - установити стан об'єкта за допомогою реалізації комплексу дослідницьких аналітичних процедур

Об'єкт діагностики - високоорганізована система чи елемент системи

Завдання діагностики - обґрунтування заходів, управлінських рішень, спрямованих на налагодження діяльності всіх складових елементів системи і способів їх реалізації, а також зменшення впливу небажаних відхилень критеріальних значень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]