Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать
  1. Визначення економічного розміру замовлення у постачанні.

Економічним розміром замовлення є величина партії матеріалів, яка дозволить скоротити до мінімуму щорічну загальну суму витрат на виконання замовлення і зберігання матеріалів. Методика визначення економічного розміру замовлення полягає в порівнянні переваг і недоліків придбання матеріалів великими і малими партіями і у виборі розміру замовлення, що відповідає мінімальній величині загальних витрат на поповнення запасів.

На основі кількісної оцінки залежностей витрат на закупівлю і зберігання матеріалів від кількості закуповуваного матеріалу можна визначити розмір замовлення, що мінімізує величину загальних витрат при наступних допущеннях, :

1. загальне число одиниць матеріалу, що становлять річні запаси, відоме.

2. величина попиту незмінна.

3. виконання замовлень відбувається негайно, тобто замовлення виконують у встановлені терміни, час випередження відомий і постійно.

4. витрати на оформлення не залежать від їх розміру.

5. ціна на матеріал не змінюється впродовж даного періоду часу.

Економічний розмір замовлення визначається по формулі

(2.1.2)

де Q - річна потреба в матеріалі.

С1 і С21 - відповідно постійні і змінні витрати, пов'язані з виконанням замовлення і змістом матеріалів;

n - кількість замовлень в рік;

q/2 - середній розмір запасу.

Визначення методу закупівлі. Закупівля та організація власного виробництва.

Вибір методу закупівель залежить від складності кінцевого продукту, складу комплектуючих виробів і матеріалів. Основними методами закупівель є:

- оптові закупівлі;

- регулярні закупівлі дрібними партіями;

- закупівлі в міру необхідності і різні комбінації перерахованих методів.

У кожного методу є свої переваги і недоліки, які необхідно враховувати, щоб зберегти час і скоротити витрати. Розглянемо найбільш часто використовувані методи.

1. Закупівля товару однією партією. Метод припускає постачання товарів великою партією за один раз (оптові закупівлі). Його переваги: простота оформлення документів, гарантія постачання усієї партії, підвищені торговельні скидки. Недоліки - велика потреба в складських приміщеннях, уповільнення оборотності капіталу.

2. Регулярні закупівлі дрібними партіями. В цьому випадку покупець замовляє необхідну кількість товарів, яка поставляється йому партіями впродовж певного періоду. Переваги цього методу такі: прискорюється оборотність капіталу, оскільки товари оплачуються у міру вступу окремих партій; досягається економія площі складських приміщень; скорочуються витрати на документування постачання, оскільки оформляється тільки замовлення на усе постачання Його недоліки: вірогідність замовлення надмірної кількості товарів; необхідність оплати усієї кількості товарів, визначеної в замовленні.

3. Щоденні (щомісячні) закупівлі по котирувальних відомостях. Такий метод закупівлі широко використовується там, де закуповуються дешеві і швидко споживані товари. Котирувальні відомості складаються щодня (щомісячно) і включають наступні відомості:

- повний перелік товарів;

- кількість товарів, наявних на складі;

- необхідна кількість товарів.

Переваги цього методу : прискорення, оборотності капіталу, зниження витрат на складування і зберігання, своєчасність постачань.

4. Отримання товару в міру необхідності. Цей метод схожий на регулярне постачання товарів, але характеризується наступними особливостями:

- кількість товарів, що поставляються, не встановлюється, а визначається приблизно;

- постачальники перед виконанням кожного замовлення зв'язуються з покупцем;

- оплачується тільки поставлена кількість товару;

- після закінчення терміну контракту замовник не зобов'язаний приймати і оплачувати товари, які ще тільки мають бути поставлені.

Переваги цього методу : відсутність твердих зобов'язань по купівлі певної кількості товарів, прискорення обігу капіталу, мінімум роботи по оформленню документів.

5. Закупівля товару з негайною здачею. Сфера застосування цього методу - купівля нечасто використовуваних товарів, коли неможливо отримувати їх в міру необхідності. Товар замовляється, коли його потрібно, і вивозиться із складів постачальників. Недолік цього методу - в збільшенні витрат, пов'язаних з необхідністю детального оформлення документації при кожному замовленні, дрібними розмірами замовлень і безліччю постачальників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]