Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Логістика у формуванні та реалізації корпоративної стратегії підприємства.

Логістична стратегія компанії повинна базуватися на корпоративній стратегії і повинна мати за мету оптимізацію ресурсів компанії при управлінні матеріальними і супутніми потоками. Вибираючи логістичну стратегію – вибирайте її у відповідності до корпоративної стратегії і базуючись на відповідній концепції логістики.

Щораз більше зростає зацікавлення до логістики з боку підприємців. Як показує практика, компанії, що користуються логістикою, значно збільшують обороти, а відповідно й прибуток. Це відбувається тільки за рахунок зменшення витрат, пов’язаних зі зменшенням виробничих затрат в області ресурсного потенціалу. Такі компанії отримують суттєві переваги перед конкурентами. Застосування логістики дозволяє зменшити часовий інтервал на всіх стадіях виробничого циклу. Зменшення часових витрат стається в першу чергу у виробничому процесі між закупівлею сировини, матеріалів і доставкою готового продукту кінцевому споживачу.

Ефективність функціонування компанії, що має якісну логістику, досягається за рахунок суттєвого зменшення собівартості товару і підвищення якості і надійності постачань.

Шість правил при організації логістики в компанії:

  • Вантаж – потрібний товар, замовлений кінцевим споживачем;

  • Кількість – в потрібній кількості;

  • Якість – необхідної якості;

  • Місце – в потрібному місці;

  • Час – в домовлений час;

  • Затрати – мінімізуючи витрати.

Якщо всі ці шість правил виконуються, то мета логістичної діяльності рахується досягнутою.

Ланцюги розподілу товарів та їх взаємозв’язок з логістичними каналами і логістичними ланцюгами.

Логістичний канал - частково впорядкована безліч суб'єктів, підприємств і організацій, що здійснюють доведення потоку від виробника до його споживачів або від місця виникнення попиту до місця цільового призначення. Множина є частково впорядкованою до тих пір, поки не зроблений вибір конкретних учасників процесу просування матеріального потоку від постачальника до споживача. Після цього логістичний канал перетвориться в логістичний ланцюг.

Логістичний ланцюг - лінійно впорядкована безліч елементів логістичної системи (безліч суб'єктів, підприємств і організацій, що здійснюють доведення потоку від однієї системи до іншої), впорядкована по матеріальному, сервісному або пасажирському (інформаційному або фінансовому) потоку з метою аналізу або синтезу певної сукупності логістичних процедур.

Одними з логістичних утворень є канали розподілу, які є складовою частиною розподільчої логістики. Рішення про вибір каналів розподілу — одне з найскладніших і найвідповідальніших рішень фірми. Кожен канал має свої рівні збуту та витрат. Вибравши конкретний маркетинговий канал, фірма повинна використовувати його, як правило, протягом тривалого періоду. Необхідно розробити кілька варіантів шляхів досягнення ринку. На відміну від продажу, ці шляхи є каналами з одним, двома, трьома і більшою кількістю рівнів посередників. Формування каналу вимагає вивчення основних варіантів його можливої структури з урахуванням типу та кількості посередників. Управління каналом потребує відбору та мотивування кваліфікованих посередників.

Члени каналу розподілу виконують ряд дуже важливих функцій:

1) дослідницьку — збирають інформацію, необхідну для планування та полегшення обміну;

2) стимулювання збуту — створюють та поширюють комунікації рекламування товару;

3) встановлення контактів — налагоджують та підтримують зв'язок з постійними покупцями;

4) пристосування товару до вимог покупців;

5) проведення переговорів — намагаються погодити ціни та інші умови для подальшого здійснення акту передачі власності чи володіння;

6) організацію транспортування та складування товару;

7) фінансування — відшукують та використовують кошти для покриття витрат;

8) прийняття ризику — прийняття на себе відповідальності за функціонування каналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]