Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Функціональна сфера та основні цілі виробничої логістики.

Виробнича логістика охоплює функціональну сферу безпосереднього виробництва як процесу виготовлення, тобто процеси від початку виробничого процесу до передання готової продукції у підсистему логістичного розподілу і збуту, в тому числі виробниче транспортування сировини, матеріалів, комплектуючих тощо, а також виробниче складування.

Можна виділити головну мету і завдання трьох рівнів, що спри-ятимуть створенню оптимально!' логістичної виробничої системи. Головна мета виробничої логістики — це комплексне планування та управління матеріальним потоком у процесах виробництва, ви-робничого транспортування і складування та відповідним інформа-ційним потоком з метою забезпечення витратної та часової оптимі-зації характеристик матеріального потоку.

Заедания першого рівня зводиться до мінімізації витрат на ви-робництво, забезпечення безперервного завантаження працівників і робочих місць, безперервність руху предметів праці у виробництві.

Заедания другого рівня полягає у підвищенні організованості процесів виробництва, реалізації основних принципів організації виробництва:

• спеціалізація — диверсифікація;

• стандартизація — універсалізація;

• прямотечійність — невизначеність;

• безперервність — перервність;

• паралельність — послідовність;

• пропорційність — резервування;

• надійність — гнучкість;

• ритмічність — аритмічність.

Заедания третьего рівня — це гарантування працездатності ви-робничої системи у заданому діапазоні якісних та кількісних пока-зників, забезпечення повного циклу управління в його взаемо-зв’язк, , тобто забезпечення прогнозування, нормування, плану-вання, організації, обліку, контроля, аналізу координації, регулю-вання, стимулювання.

Фінансові аспекти управління запасами.

Управління виробничими запасами має величезне значення як у технологічному, так і у фінансовому аспектах. Для фінансового менеджера більш важлива загальна сума коштів, відокремлених з обороту і тих, що знаходяться в запасах протягом виробничого циклу Без такої вимушеної іммо-білізації у фінансово-господарській діяльності не обійтися, тому цілком природне бажання мінімізувати втрати, що викликаються цим процесом.

Запаси сировини і матеріалів забезпечують підприємству гнучкість у політиці закупівель. Без цих запасів йомудовелося б працювати, терміновозакуповуючи все, що необхідно для підтримки графіка виробництва. Проте при цьому можуть виникати зайві запаси сировини і матеріалів. Запаси готовоїпродукції дають підприємству гнучкість у сфері виробництва і збуту продукції. Запаси незавершеної продукції дають гнучкість у побудові виробничого графіка і створюють можпивості для більш ефективного використання виробничих ресурсів.

Фінансовий цикл - це час, протягом якого кошти підприємства вкладені в створені запаси, незавершене виробництво, готову продукцію і дебіторську заборгованість з урахуванням часу обігу кредиторської заборгованості, оскільки вона компенсує виділення коштів у дебіторську заборгованість.

Підприємства, що мають нестійкий фінансовий стан і певні проблеми у фінансово-господарській діяльності повинні управляти фінансовим циклом дещо в іншому порядку Основними важелями впливу у такому випадку є час обігу запасів і дебіторської заборгованості. Кредиторську заборгованість рекомендується використовувати лише в обмежених випадках. Зменшення ж кредиторської заборгованості здійснювати паралельно зі зменшенням дебіторської.

Для підприємств із складним фінансовим станом не рекомендується займатися фінансовим циклом доти, поки вони не вирішать проблему забезпечення підприємства необхідним розміром власних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]