Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Завдання і функції закупівельної логістики.

Закупівельна логістика — це управління матеріальними потоками в процесі забезпечення підприємства матеріальними ресурсами.

У цьому розділі досліджується закупівельна логістика виробничого підприємства, яке виготовляє деяку продукцію і для свого виробничою процесу має потребу у певній сировині, матеріалах, комплектуючих виробах.

Метою закупівельної логістики є адекватне і повне задоволення потреб виробництва в матеріалах з максимально можливою економічною ефективністю.

Процес управління матеріальними потоками в закупівельній логістиці складається з двох основних частин:

  • управління диспозицією матеріально-технічних ресурсів, тобто управління запасами;

  • регулярний аналіз, вибір і організація постачань матеріально-технічних ресурсів на підприємство, тобто управління постачаннями.

завдання можна згрупувати таким чином.

1. Витримка обгрунтованих термінів закупівлі сировини і комплектуючих виробів (матеріали, закуплені раніше наміченого терміну, лягають додатковим навантаженням на оборотні фонди підприємств, а запізнення в закупівлях може зірвати виробничу програму або привести до її зміни).

2. Забезпечення точної відповідності між кількістю постачань і потребами в них (надлишок або недостатня кількість товарно-матеріальних ресурсів, що поставляються, також негативно впливає на баланс оборотних фондів і стійкість випуску продукції і, крім того, може викликати додаткові витрати при відновленні балансового оптимуму).

3. Дотримання вимог виробництва за якістю сировини і комплектуючих виробів.

Логістика закупівель виконує наступні функції:

· формування стратегії придбання матеріальних ресурсів і прогнозування потреби в них;

· отримання і оцінка пропозицій від потенційних постачальників;

· вибір постачальників;

· визначення потреб в матеріальних ресурсах і розрахунок кількості матеріалів, що замовляються, і виробів;

· узгодження ціни ресурсів, що замовляються, і укладення договорів на постачання;

· контроль за термінами постачання матеріалів;

· вхідний контроль якості матеріальних ресурсів і їх розміщення на складі;

· доведення матеріальних ресурсів до виробничих підрозділів;

· підтримка на нормативному рівні запасів матеріальних ресурсів на складах.

І

Інтеграційна функція логістики.

Інтеграційна функція передбачає створення інтегрованих органі-заційних та інформаційно-регуляційних систем, які гарантують і стимулюють реалізацію намічених цілей, згладжування поєднання логістичних дій з іншими функціями підприємства у внутрішніх сферах діяльності підприємства (у субсистемах постачання, вироб-ництва, збуту), на рівні суміжних логістичних субсистем (поста-чання і виробництва, виробництва і збуту, збуту і постачання), у рамках логістичних процесів і сфер на рівні підприємства, в ієрар-хічному виконанні (формування логістичного менеджменту), між підприємствами у формі інтегрованих систем постачальників і отримувачів (формування комерційних зв’язків підприємства з по-стачальниками та клієнтами), ланцюгів поставок на мета- і макро-економічному рівнях;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]