Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Системи управління запасами на підприємстві. Система з фіксованою величиною замовлення.

Система управління матеріальними запасами на підприємстві – це сукупність правил і способів регулювання, завдяки яким можна контролювати рівні запасів і визначати, які потрібно підтримувати, який запас доцільно поповнювати і яким може бути обсяг замовлення.

Система управління запасами реалізує організаційну структуру і поточну політику безперервної роботи заводу. Система управління виробничими запасами проектується з метою безперервного забезпечення виробничої діяльності підприємства всіма потрібними ресурсами. Реалізація цієї мети досягається вирішенням таких завдань: облік поточного рівня запасу на складах різних рівнів; визначення розміру замовлення; визначення інтервалу між замовленнями.

В теорії управління запасами було розроблено основні системи управління ними, з яких найпоширенішими є:

- система управління з фіксованим розміром замовлення;

- система з постійним рівнем запасів;

- система зі встановленою періодичністю поповнення запасів до постійного рівня;

- система «мінімум-максимум;

- система «точно в строк»;

- різновиди системи «канбан».

Ефективність системи управління запасами залежить від виду попиту на конкретний тип запасів. Теорія менеджменту виділяє незалежний і залежний попит.

Незалежний попит – коли попит на ресурси не обумовлений планами виробництва інших виробів. Прогнозувати його значно складніше, ніж залежний попит.

Предмет має залежний попит, якщо його використання прямо пов'язане з планами виробництва інших виробів. Цей вид попиту існує в основному на матеріали і комплектуючі вироби, які використовуються при виробництві продукції.

Модель з фіксованою кількістю запасів, їхнім обсягом передбачає постійний контроль рівня запасів.

У момент зменшення кількості запасів нижче від встановленого рівня видається замовлення на їхнє поповнення і завжди замовляється одна і та ж кількість виробів. Отже, фіксованими величинами в цій системі є рівень запасів, при якому повторюється замовлення, і кількість замовлених виробів. Система управління запасами за фіксованою кількістю продукції є ефективною за таких умов:

- висока питома вартість виробів, які поставляються;

- високі витрати збереження матеріально-технічних запасів;

- високий рівень збитків у разі відсутності запасів;

- знижка в ціні залежно від замовленої продукції;

- відносно непередбачений або випадковий характер попиту.

В моделі з фіксованим обсягом проводиться наступне замовлення на поставку, коли запас матеріалів знижується до певного рівня. Це може відбутися у будь-який момент, залежно від швидкості споживання матеріалів. В той же час в моделі з фіксованим періодом наступне замовлення здійснюється через певний (контрольний) період часу.

Система з фіксованим інтервалом часу між замовленнями.

Система з фіксованим інтервалом часу між замовленнями - друга і остання система управління запасами, яка відноситься до основних. Класифікація систем на основні і інші викликана тим, що дві дані системи лежать в основі всіляких інших систем управління запасами. У системі з фіксованим інтервалом часу між замовленнями, як ясно з назви, замовлення робляться в строго певні моменти часу, які знаходяться один від одного на рівні інтервали, наприклад один раз в місяць, один раз в тиждень, один раз в 14 днів і т. п.

Визначити інтервал часу між замовленнями можна з урахуванням оптимального розміру замовлення, розрахунок якого пояснений в п. 7.5.1. Оптимальний розмір замовлення дозволяє мінімізувати сукупні витрати на зберігання запасу і повторення замовлення, а також досягти найкращого поєднання взаємодіючих чинників, таких, як використовувана площа складських приміщень, витрати на зберігання запасів і вартість замовлення. Розрахунок інтервалу часу між замовленнями можна робити таким чином:

де N - кількість робочих днів в році, дні;

S — потреба в продукті, що замовляється, шт.;

ОРЗ - оптимальний розмір замовлення, шт.

Отриманий за допомогою формули інтервал часу між замовленнями не може розглядатися як обов'язковий до застосування. Він може бути скоректований на основі експертних оцінок.

Наприклад, при отриманому розрахунковому результаті (4 дні) можливо використовувати інтервал в 5 днів, щоб робити замовлення один раз в тиждень.

Початкові дані для розрахунку параметрів системи наступні:

- потреба в продукті, що замовляється, шт.;

- інтервал часу між замовленнями, дні;

- час постачання, дні;

- можлива затримка постачання, дні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]