Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Поняття матеріального потоку. Види матеріальних потоків.

Матеріальний потік – сукупність сировини, матеріалів, комплектуючих частин, напівфабрикатів, готових виробів, які рухаються від постачальників через виробничі та посередницькі організації до споживачів.

По відношенню до логістичної системи є:

а) зовнішній - це потік, який протікає в зовнішньому щодо даної логістичної системи середовищі. Цю категорію складають не будь-які вантажі, що пересуваються поза підприємством, а лише ті, до організації яких підприємство причетне; б) внутрішній - це потік, що протікає у внутрішньому середовищі відносно даної логістичної системи.

За призначенням:

а) вхідний - це зовнішній потік, який надходить у логістичну систему із зовнішнього середовища. В нашому прикладі він визначається сумою величин матеріальних потоків на операціях розвантаження; б) вихідний - це потік, який виходить з логістичної системи і надходить у зовнішнє для неї середовище. Для підприємства оптової торгівлі його можна визначити, поєднавши матеріальні потоки, які мають місце при виконанні операцій навантаження різних видів транспортних засобів. праці. Залежно від предмета вивчення:

а) продуктові - об’єктом вивчення (аналізу, планування) яких є переміщення конкретних продуктів і засобів праці. б) операційні - потоки матеріальних ресурсів щодо конкретних логістичних операцій. в) ділянкові - сукупні потоки, які розглядаються на окремій ділянці логістичної системи. г) системні потоки - матеріальні потоки, які циркулюють в цілому у логістичній системі, їх параметри визначаються як сума ділянкових матеріальних потоків. За кількісною ознакою:

а) масові – потоки, що виникають в процесі транспортування не одним транспортним засобом, а їх групою;

б) крупні – декілька залізничних вагонів, автомашин;

в) середні – займають проміжок між крупними і мілкими. До них відносяться потоки, які утворюють вантажі, що поступають окремими вагонами або автомобілями; г) мілкі – утворюють кількість вантажів, які не дозволяють повністю використати вантажопідйомність транспортного засобу і потребують при перевезенні сумісництва з іншими, попутними вантажами. товарів.

За консистенцією вантажів:

а) насипні – це вантажі, які перевозяться без тари (наприклад, зерно). Головна їх ознака – сипучість. Можуть перевозитися в спеціальних транспортних засобах: вагонах бункерного типу, відкритих вагонах, на платформах, в контейнерах, в автомашинах; б) навалові вантажі – як правило, це вантажі мінерального походження (сіль, вугілля, руда, пісок і т.д.). перевозяться без тари, деякі з них можуть змерзатися, злежуватися, спікатися. Також мають ознаку – сипучість; в) тарно-штучні – вантажі, що мають різні фізико-хімічні властивості, питому вагу, об’єм. Це можуть бути вантажі в контейнерах, ящиках, мішках, вантажі без тари, дліномірні і і негабаритні вантажі; г) наливні – вантажі, що перевозяться наливом в цистернах або наливних судах.

Поняття системи. Загальна характеристика системи. Поняття логістичної системи. Основні риси логістичної системи: ціліснісність, організованість, зв’язки, інтегративні якості. Елементи логістичної системи.

Одним із основних інструментів дослідження економічних об’єктів, який використовують аналізу їх структурних особливостей є системно-структурний підхід – загальний принцип пізнання економічних систем, що передбачає виділення основних підсистем та їх елементів, комплексу внутрішніх і сталих зв’язків між ними (а отже, структури, що визначає закони розвитку певної системи) відповідно до певних вимог, головною з яких є цілісність.

Під системою розуміють комплекс елементів та їхніх властивостей, взаємодія між, якими зумовлює появу якісно-нової цілісності. Означена взаємодія дозволяє елементам системи досягати синергічного ефекту (синергії).

Синергія – поява нової продуктивної сили або якісно нових джерел розвитку, підвищення ефективності діяльності в результаті поєднання окремих частин, елементів, факторів в єдину систему.

Відповідно до принципів системного підходу визначення логістичної системи можна подати у такому формулюванні:

Логістична система - сукупність взаємопов’язаних логістичних підсистем (елементів) які виконують логістичні функції щодо обслуговування (обробки) матеріальних потоків, які взаємодіючи між собою, досягають синергетичного ефекту у досягненні логістичних цілей.

Як і іншим економічними системам логістичній системі притаманні певні властивості, до яких, як правило, відносять:

Складність, тобто наявність великої кількості елементів, які виконують одну чи декілька споріднених логістичних операцій. Означені елементи групують у системи нижчого порядку, які є елементами (підсистемами) логістичної системи.

Ієрархічність – наявність у логістичній системі рівнів ієрархії та визначеного підпорядкування елементів системи підсистемі вищого рівня.

Структурованість означає, що елементи (підсистеми) впорядковані певним чином у організаційну структуру. Принцип впорядкування елементів враховує оптимальних розподіл логістичних функцій та операцій між ними, а також регламентує їх взаємозв’язки.

Гнучкість – здатність системи швидко реагувати на виникнення нових запитів зовнішнього та внутрішнього оточення та змінюватися для оптимального задоволення цих запитів.

Емерджентність – означає наявність у системи властивостей які не притаманні жодному елементу у відокремленому становищі. Емерджентність є передумовою виникнення ефекту синергії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]