Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Упакування та його значення при виконанні складських операцій.

Упакування – засіб або комплекс засобів, що забезпечують захист продукції від пошкоджень, втрат, а зовнішнє середовище від забруднень.

Упаковка сприяє раціональній організації процесу зберігання, реалізації та транспортування продукції. Крім функціонального призначення упаковки, є й інший бік, котрий значно ближче покупцю, і який він сприймає як знак марки.

На практиці використовують різні види тари та упаковки. Їх можна поділити на три основні групи:

а) зовнішня тара;

б) внутрішня (споживча) або первісна;

в) цехова (обігова) тара.

Зовнішня тара призначена для транспортування або зберігання у процесі переміщення вантажів від виробника до споживача. До неї відноситься більшість видів дерев'яних, металевих, пластмасових та картонних ящиків, бочок, барабанів, пляшок та ін.

Внутрішня, або, так звана, споживча тара або упаковка переходить з розміщеним в неї товаром в повну власність споживача. До цього виду тари відносяться різні паперові обгортки, картонні коробки, ящики, банки, пляшки та ін. В основі ділення тари на зовнішню та внутрішню лежить і така економічна ознака, як перенесення вартості тари на виготовлений продукт. Вартість внутрішньої тари разом з розміщеним в ній продуктом переходить на вартість виготовленого продукту.

Цехова тара використовується для транспортування товарів до робочих місць, доставки і збереження сировини, матеріалів, напівфабрикатів і готової продукції. В якості цехової тари застосовують дерев'яні суцільні і ґратчасті ящики, металеві і пластмасові ящики, піддони, а також коробки з гофрованого картону.

Умови для успішної реверсної логістики.

Умови для успішної реверсної логістики:

  • матеріали мають бути придатними для багатократного використання.

  • Матеріали, які використовують у виборах мають легко вилучатися із деталей.

  • Ефективність реверсної логістики

  • Мінімальні транспортні витрати

  • Використання концепції логістичного ланцюга.

Перешкоди реверсної логістики:

  • висока вартість переробки

  • висока ціна переробки

  • коливання попиту і пропозиції на зворотні ресурси.

  • Наявність різних стандартів у різних галузях і країнах.

  • Технологічні обмеження

Ф

Функціональні сфери логістики і їх загальна характеристика. Вітчизняні та зарубіжні підходи до формулювання функціональних логістичних сфер. (????????)

Об'єктом логістики, як відомо, є наскрізною матеріал потік, тим не менше на окремих ділянках управління ним має відому специфіку. Відповідно до цієї специфікою виконують п'ять функціональних областей логістики: закупівельну, виробничу, розподільну, транспортну та інформаційну, які детально вивчаються в наступних розділах підручника. У цьому параграфі зазначимо специфіку кожної функціональної області і її місце в загальній системі логістики.

1. У процесі забезпечення підприємства сировиною і матеріалами вирішуються завдання закупівельній логістики. На цьому етапі вивчаються і вибираються постачальники, укладаються договори і контролюється їх виконання, приймаються заходи у випадку порушення умов постачання.

2. У процесі управління матеріальним потоком всередині підприємства, що створює матеріальні блага або надає матеріальні послуги, в основному вирішуються завдання виробничої логістики.

3. При управлінні матеріальними потоками в процесі реалізації готової продукції вирішується завдання розподільчої логістики. Це велике коло завдань, вирішенням яких займаються як виробничі підприємства, так і підприємства, що здійснюють торговельно-посередницьку діяльність.

4. При управлінні матеріальними потоками на транспортних ділянках вирішуються специфічні завдання транспортної логістики. Сукупний обсяг транспортної роботи, що виконується в процесі доведення матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача, можна розділити на дві великі групи (приблизно рівні) :

робота, виконувана транспортом, що належить спеціальним транспортним організаціям (транспорт загального користування);

робота, виконувана власним транспортом всіх інших (нетранспортних) підприємств.

5. Інформаційна логістика. Результати руху матеріальних потоків знаходяться в прямого зв'язку з раціональністю організації руху інформаційних потоків. Інформаційна логістика тісно пов'язана з іншими функціональними областями логістики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]