Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_z_logistiki.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Основні аспекти управління комерційною логістикою.

Комерційна логістика пов'язана з проблемами забезпечення підприємств і фірм матеріальними ресурсами. Ці проблеми з'явилися у 60-х роках минулого століття, а причина їх виникнення пов'язана зі значним зростанням витрат на утримання запасів і транспортування продукції фірм. Тому фірми почали проводити дослідження в області просування материалопотока в каналах розподілу, скорочення витрат на утримання запасів і транспортування продукції. У зв'язку з цим в економіці сформувалася така наука, як комерційна логістика.

Комерційна логістика - це наука про планування, розподіл, контролі, управлінні та оптимізації матеріальних потоків, потоків послуг і пов'язаних з ними інформаційних і фінансових потоків в певній мікро-, мезо-або макроекономічній системі, що виникають у процесі доведення сировини, напівфабрикатів та готової продукції від виробника до споживача. З цього визначення випливає, що комерційна логістика охоплює такі функціональні області бізнесу як: запаси, закупівлі, інформація, складування і складська обробка, транспортування продукції та інші області.

Виділимо основні проблеми, які вирішуються комерційної логістикою в цих областях:

1. Запаси. Планування матеріальних запасів, які дозволяють швидко реагувати на зміну попиту і забезпечують рівномірність роботи всіх проміжних ланок у каналі розподілу продукції.

2. Закупівлі. Планування та організація закупівлі сировини, матеріалів, напівфабрикатів та готової продукції, вибір постачальників матеріальних ресурсів і готової продукції.

3. Транспортування продукції. Вибі виду транспорту, складання графіків обслуговування споживачів, доставка продукції зі складу споживачеві.

4. Складування і складська обробка. Розміщення складів, управління складської переробкою, упаковка і т.д.

5. Інформація. Обробка замовлень, прогнозування попиту, контроль над рівнем запасів. Комерційна логістика реалізує свої принципи через такі види діяльності як:

- Розподіл - включає рекламу, транспортування, реалізацію продукції через певні канали розподілу і надання послуг покупцям.

- Фізичний розподіл - пов'язано з доставкою продукції від продавця до споживача.

- Фізичне забезпечення - здійснює рух сировини і матеріалів від джерела сировини або постачальника.

Розглянемо основні завдання комерційної логістики, що випливають з функціональних областей логістики:

1. Глобальне завдання: мінімізація загальних витрат.

2. Загальні завдання: створення системи регулювання матеріальними та інформаційними потоками; розробка стратегії товароруху (у т.ч. розробка методів управління товароруху, вибір каналів розподілу продукції, стандартизація упаковки); контроль за рухом МП; прогнозування (попиту на товари, обсяг перевезень, масштаб складування ); закупівля сировини та матеріалів; визначення дисбалансу між споживанням і можливостями виробництва; організація складського господарства, транспортування, післяпродажного обслуговування.

3. Приватні завдання: створення мінімальних запасів мінімізація часу зберігання товарів в запасах, часу перевезень і т.д.

Т.ч. всі завдання комерційної логістики і об'єднані спільною метою - досягнення максимальної пристосованості фірм до мінливих ринковій обстановці, при мінімізації загальних логістичних витрат і забезпеченні якості, і своєчасності поставок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]