Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

5. Господарські т-ва корпоративного і некорпор. Типу

Господарські тов.-ва корпоративного типу.

Найбільшого поширеня в Укр.серед видів господ.товар-ва набули АТ і ТЗОВ.Сис-ми упр-ня в основному залежать від організаційно-екон.форм господ-х товариств,то їх безпосередньо організаційні стр-ри і є основою для побудови тих чи інших управлінських відносин і прямо впливають на них.Характерною особливістю і привабливістю таких товариств є обмежена відповідальність їх учасників,оскільки вони несуть відповідальність лише в межах їх внесків.Ця риса є спільною для АТ і ТЗОВ,принципова відміність полягає в тому що ТЗОВ не випускають акції і мають специфічні риси в упр-ні, уступці часток учасників,виході з тов.-ва.Крім того ТЗОВ не повині мати значну к-сть учасників,оскільки нормативна база їх корпо-го упр-ня така,що за великої к-сті учасників значною мірою втрачається керованість,особливо при прийняті стратегічних рішень.Тзов має певні переваги перед АТ оскільки над ним немає таких органів зовн.регулюваня як Комісія з цінних паперів та фондового ринку Укр.з її численими вимогами звітності.Крім того не потрібно вести реєстр акціонерів,який є справою що дорого коштує.Статут.фонд ТзОВ повинен становити не менше від 100мін.з.п,проте до моменту реєстрації ТзОв внести не 30%зазначеного в установчих документах внеску.Статут.фонд-1250мін з.п

Господарські тов.-ва некорпоративного типу.

До товариств,які можуть двозначно розглядатись належить тов.-ва з дод.відп-стю.До таких форм тов.-в спостерігається неоднозначність підходів в аспекті визнаня їх корпораціями чи не корпораціями.Така риса корпорт.упр-ня як відокремленість функцій упр-ня від власності,тут простежується існує поділ майна на частки.ТДВ:статут.фонд якго поділений на частки визначених установчими документами розмірів.Для створеня такого тов.-ва учасники повині мати майно,яким вони можуть відшкодовувати додаткову відп-стьДіяльність і установчий документ ТЗДВ є подібним до ТЗОВ,але принциповим моментом є те,що учасники ТЗДВ мають додатк.відп-сть.Для створеня повного това-ва передбачені певні вимоги до його учасників:високий рівень довіри до всіх учасників з боку інших,схильність ризикувати своїм майном не лише своїм майном в розмірі вкладу.Практична необмежена відпов-сть є важливим чинником того,що в Укр.повні тов-ва не набули широкого розвитку.Важливим моментом є те,що якщо у командитному това-ві беруть участь два або більше учасників з повною відп-стю,вони несуть солідарну відп-сть за боргами това-ва.Як і повне командитне товар-во створюються на основі засновницького договору,який має включати розмір часток кожного з учасників з повною відпов-стю,розмір,склад і порядок внесеня ними вкладів,форму їх участі у справах това-ва.

6. Загальні збори акціонерів (зза)

Заг.збори акціонерів є вищим органом управління акціонерного товариства. Компетенція загальних зборів:

-визначення основних напрямів д-сті АТ

-внесення змін до статуту товариства;

-затвердження річних рез-тів д-сті АТ, включаючи його дочірні п-ва, затвердження звітів і висновків, порядку розподілу прибутку, строку виплати дивідендів, визначення порядку покриття збитків;

-створення, реорганізація та ліквідація дочірніх п-ств ,філій і представництв,

-визначення організаційної структури т-ва;

-вирішення питання про придбання АТ-ом акцій, що випускаються ним;

-визначення умов оплати праці посадових осіб АТ, його дочірніх п-ств, філій

-затвердження договорів, укладених на суму, що перевищує вказану в статуті

-прийняття рішення про припинення д-сті т-ва.

Організація роботи , голосування. Робочими органами ЗЗА є голова зборів, секретар, лічильна, протокольна, редакційна комісії. Створення комісій не є обов’язковим.Голова зборів керує роботою ЗЗА, оголошує питання порядку денного і надає слово виступаючим, проводить голосування з питань порядку денного і повідомляє про рез-ти голосування. Секретар зборів веде їх протокол. Достовірність даних, внесених до протоколу, завіряється підписами голови і секретаря зборів. Голова і секретар зборів відповідають за достовірність відомостей, внесених до протоколу.

Рішення ЗЗА є обов’язковим для всіх акціонерів, навіть для тих, хто голосував проти даного рішення чи не брав участі у зборах. Рішення ЗЗА приймаються більшістю в ¾ голосів акціонерів, що беруть участь у зборах, з таких питань:

  • зміна статусу т-ва;

  • ухвалення рішення про припинення д-сті т-ва

  • створення і припинення д-сті дочірніх п-ств філій і представництв т-ва.

З інших питань рішення приймається простою більшістю голосів.

Організація голосування, підрахунок голосів і підбиття підсумків голосування проводиться спеціальним органом – лічильною комісією.

Голосування на ЗЗА проводиться за принципом: одна акція – один голос.

Голосування може бути відкритим і закритим (таємне).

Механізм скликання. Позачергове скликання.

В АТ можуть проводитися чергові і позачергові ЗЗА. Чергові збори скликаються з періодичністю, визначеною статутом, але не менше одного разу на рік. Рекомендується проводити ЗЗА до закінчення терміну подачі в податкові органи річної фін. звітності.

Позачергові ЗЗА обов’язково мають бути скликані: *у випадку неплатоспром т-ва *за наявності інших обставин, передбачених статутом *в іншому випадку, якщо цього потребують інтереси АТ в цілому або його акціонерів.

Скликаються позачергові збори за рішенням правління, а також мають право це робити спостережна рада, ревізійна комісія і акціонери, що володіють не менш, як 10% голосів. Акціонери, що володіють не менше 10% голосів, можуть вимагати скликання позачергових виборів з б.-я. приводу. На відміну від органів т-ва, акціонери, чиї вимоги про скликання ЗЗА не виконані у 20-денний термін, мають право самі скликати ЗЗА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]