Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

11.Організація розміщ.Акцій на первин.Та вторин.Ринках.

Для здійсн.первин.розміщ.ак

цій,які займ-ся продажем таких акцій інвесторам.Умови взаємодії емітентів та продавців визнач-ся угодами між ними.Така д-ть називається «андерайтинг»,і становить,як правило,розміщення фін.посередниками нових випусків Ц.П.Існує також можливість первин.продажу акцій самим емітентом,однак це покладає на засновників значні турботи щодо здійснення всього комплексу робіт з організацій підписки.При первин.розміщ.надійність цих акцій забезпеч.так званим принципом повного пред'явлення ,тобто розкриття всієї інф-ї емітентом,який виходить на первин.ринок Ц.П.На вторин.ринки акції потрапляють після їх первин.розміщення іноді досить складними шляхами.Вони можуть реалізуватись дрібними власниками-акціонерами з дотриманням або без дотр.вимог чин.зак-ва,ними торгують і потужні дилери в позабіржовому обігу.Найбільші корпорації намаг.упр.рухом своїх акцій через посеред-во фондових бірж.;

12. Поняття та види цінних паперів підприємства

цінні папери — грошові документи, що засвід­чують право володіння або відносини позики, визначають взаємини між особою, яка їх випустила, та їхнім власником і, як правило, передбачають виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передання грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

Згідно з діючим законодавством за формою існування цінні папери поділяються на документарні та бездокументарні, а за порядком їх розміщення на емісійні та неемісійні.

До емісійних цінних паперів належать акції, облігації підприємств, облігації місцевих позик, державні облігації України, іпотечні сертифікати, іпотечні облігації, сертифікати фондів операцій з нерухомістю, інвестиційні сертифікати, казначейські зобов'язання України.

Акція — цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства. Акції можуть бути іменними та на пред'явника, привілейованими та простими.

Облігація — цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачено умовами випуску).

13.Реструктуризація акціонерного товариства:поняття та процедура

Акціонерне товариство у ринковій економіці ставить за головну мету максимальне підвищення своєї вартості та добробуту акціонерів. Важливо обрати найбільш вдалий шлях, щоб акціонерне товариство при цьому зазнавало найменшої шкоди. Зміна структури акціонерного товариства є одним із таких методів.

Зростання акціонерного товариства може бути внутрішнім або зовнішнім.

Зміна структури акціонерного товариства — це не тільки злиття чи поглинання. Схожі зміни простежуються практично в будь-яких сферах: зміна структури капіталу, поточної діяльності, майна та власності тощо, які відбуваються поза звичайним процесом діяльності акціонерного товариства. Головна ідея, яка проявляється у зміні структури акціонерного товариства при злитті чи інших процесах, полягає у створенні вартості.

Яскравим прикладом таких змін є дивестування. Дивестування (divestiture) — це реалізація частини акціонерного товариства чи підприємства в цілому.

Одним із мотивів дивестування є здійснення акціонерним товариством стратегічних змін. З метою розробки стратегії розглядаються внутрішні потужності (капітал, трудові ресурси тощо), зовнішні ринки та конкуренти. Ринок і конкурентні переваги певного акціонерного товариства в межах цього ринку піддаються змінам з плином часу, іноді навіть дуже швидко. З’являються нові ринки, як і нові потужності у самому акціонерному товаристві. Те, що колись здавалось досить вдалим, може більше не задовольняти окремих вимог у тій чи іншій конкретній ситуації. Внаслідок цього може бути прийнято рішення про дивестування коштів з певного виду підприємницької діяльності. У разі поглинання іншого акціонерного товариства далеко не всі його елементи можуть відповідати стратегічним планам товариства-покупця.

14. Суть та види фінансового посередництва..

Слід виділити кілька важливих функцій, що виконують фінансові посередники в системі корпоративного управління. Насамперед існування фінансових посередників дає змогу в масштабах суспільства й окремого підприємства мати певну економію на деяких операціях внаслідок спеціалізації. Фінансові структури виступають як посередники об'єктивно, внаслідок дії економічних законів ринкового характеру і функціонують у змішаному механізмі господарювання, обслуговуючи різні сектори національного господарства і підпадаючи під дію державних та ринкових регуляторів.

Другою важливою функцією фінансового посередництва є залучення вільних інвестиційних ресурсів і спрямування їх у корпоративний сектор. При цьому фінансові посередники своєю діяльністю впливають на структурну перебудову і динаміку руху економічних процесів.

Третьою важливою функцією фінансових посередників є зниження рівня ризиків при інвестиційній діяльності. Ця функція стосується приватного інвестора, який не завжди може оцінити об'єкти інвестування.

Четвертою важливою функцією фінансових посередників щодо корпоративних структур є консультативна. Як правило, посередницькі структури впливають на підприємства консультативною роботою, яка стосується тих чи інших сторін корпоративного управління.

В Україні торгівці цінними паперами мають право здійснювати такі види діяльності по випуску та обігу цінних паперів:

а) діяльність по випуску цінних паперів;

б) комісійну діяльність по цінних паперах;

в) комерційну діяльність по цінних паперах.

Діяльністю з випуску цінних паперів визнається виконання торгівцем цінними паперами за дорученням, від імені і за рахунок емітента обов'язків щодо організації підписки на цінні папери або їх реалізації іншим способом. При цьому торгівець цінними паперами за домовленістю з емітентом може брати на себе зобов'язання у разі неповного розміщення цінних паперів викупити в емітента нереалізовані цінні папери.

Комісійною діяльністю з цінних паперів визнається купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торгівцем цінними паперами від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи.

Комерційною діяльністю по цінних паперах визнається купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торгівцем цінними паперами від свого імені та за свій рахунок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]