Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

8. Класифікація інновацій

Залежно від технологічних параметрів:

•продуктові (застосування нових матеріалів, нових напівфабрикатів і комплектуючих, одержання принципове нових продуктів)

•процесні (розроблення і застосування нових технологій, методів організації виробництва (нові технології), створення нових організаційних структур)

Від глибини внесених змін :

•радикальні (базові)

•поліпшуючі

•модифікаційні (частки)

За сферою діяльності п-ства:

•технологічні

•виробничі

•економічні

•торгові

•соціальні

•в області управління

За ступенем інтенсивності

-«бум»

-Рівномірна

-Масова

-слабка

.По поширеності:

- одиничні,

- дифузійні.

9. Елементи інноваційного процесу.

Інноваційний процес складається із таких елементів:1) ініціатива: цілі і завдання, пошук ідей, техніко-економічне обґрунтування.2) маркетинг інновацій: аналіз зовнішнього середовища, аналіз ринку, SWOT-аналіз, пошук інвестора, оцінювання альтернатив.3)випуск (виробництво інновацій) : матеріалізація ідеї у формі речі, тобто товару (майна документа).4)реалізація інновацій: продаж продукту або операції на ринку, реалізація операції всередині підприємства,стимулювання продажу; 5) просування інновацій: реклама, інформація, організація роботи торгових пунктів з продажу інновацій,індивідуальні консультації.6) дифузія інновації: зміна характеристики інновацій та умов її впровадження, освоєння нових рис.

10.Форми малого інноваційного підприємництва

Мале інн. п-цтво зв'язане з процесами формування нових фірм у рамках старих компаній, створенням і функціонуванням ризикових фірм, розробкою і реалізацією інкубаторних програм. Фірми-інкубатори є однієї з організованих форм активізації інноваційної діяльності.

1. Нові фірми в рамках старих компаній

2. Венчурні фірми — ризиковані фірми

Ризиковані фірми являють собою організацію, створювану для реалізації інноваційного проекту, зв'язаного зі значним ризиком.+ пит. 28 бізнес-інкубатори

Багато високтехнологичних організації будують свою стратегію виживання на основі інкубаторних програм і являють собою інкубатори.

Під фірмою-інкубатором розуміють о-цію, створювану місц. органами чи влади вел. компаніями з метою вирощування нових компаній.

1.безприбуткові. Вони самі численні. Стягнута ними орендна плата з фірм-орендарів від 15 до 50% нижче середнього рівня. Безприбуткові фірми-інкубатори субсидіюються місц. о-ціями, зацікавленими в створенні роб. місць і ек. розвитку регіону. Орендарями можуть бути промислові фірми, дослідн., конструкторські і сервісні о-ції.

2. прибуткові. Це приватні о-ції, заг. чисельність яких постійно збільшується. На відміну від безприбуткові фірми-інкубатори другого типу, як правило, не пропонують знижених тарифів на послуги, але вони дозволяють орендарям,надаючи їм широкий спектр послуг, платити тільки за ті, котрими орендар фактично скористався.

3. формуються як філії вищих навчальних закладів. Вони роблять найбільш еф. допомогу компаніям, що збираються здійснювати розробку і випуск технологічно складних виробів. Орендна плата може бути досить високої, але вона включає можливість користатися інститутськими лабораторіями, технічним обслуговуванням, обчислювальною технікою, бібліотекою, мати контакти з викладачами.

Тривалість перебування в рамках фірми-інкубатора обмежується звичайно трьома роками. Вважається, що після закінчення цього терміну компанія-орендар повинна досягти такого ступеня самостійності, що дозволить їй вийти з фірми-інкубатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]