Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

11.Стадії управління інн. Проектом

Управління інн. проектом – це процес прийняття і реалізації упр. рішень, пов’язаних з визначенням цілей, орг. структури, планування заходів і контролем над ходом їхнього виконання, спрямованих на реалізацію інн. ідеї. Заг. стадії управління інн. проектом: розробка інноваційного проекту (відбувається визначення мети проекту та кінцевих результатів; дається оцінка конкурентоспроможності та перспективності результатів проекту, можливого проекту; формується склад завдань і комплекс заходів проекту; здійснюється планування проекту та його оформлення); управління реалізацією інн. проекту (вибираються орг. форми управління; зважуються завдання виміру, прогнозування й оцінки оперативної ситуації після досягнення результатів, витрат часу, ресурсів і фінансів, аналізу й усунення причин відхилення від розробленого плану; корекція плану).

12. . Методи оцінки ефективності та вибору оптимального варіанта інноваційного проекту.

Оцінка ефективності інноваційних проектів здійснюється різними кількісними і якісними методами. Усі кількісні показники економічної ефективності поділяються на дві групи: показники, що враховують фактор часу( використовується метод дисконтування, що складається в приведенні витрат і результатів до одного моменту – різниця між майбутньою і поточною вартістю): чистий приведений дохід, внутрішня норма прибутковості, дисконтова ний період окупності інвестицій, індекс рентабельності; показники, що не враховують фактор часу: економічна додана вартість, період окупності інвестицій, облікова норма рентабельності, точка беззбитковості.

13. Державне регулювання інноваційних процесів в Україні

До форм державної підтримки наукової й інноваційної діяльності відносить:

• пряме фінансування; • надання індивідуальним винахідникам і малим підприємствам безпроцентних банківських позичок; • створення венчурних інноваційних фондів, що користаються значними податковими пільгами; • зниження державних патентних тарифів для індивідуальних винахідників; • відстрочка сплати патентних тарифів по ресурсозберігаючих винаходах; • реалізація права на прискорену амортизацію устаткування; • створення мережі технополісів, технопарків і т.п.

14Фінансування інновацій

Активізація інноваційної діяльності підприємств в умовах ринкової економіки пов'язана передусім з пошуком джерел і форм інвестування, які мають забезпечити баланс між інноваційними витратами та фінансовими можливостями.

Успішність економічної діяльності в інноваційній сфері останнім часом дедалі тісніше ставиться у залежність від ступеня залучення кредитних ресурсів банківських установ до системи фінансового забезпечення відтворювальних процесів. Таким чином, банки стають одними з учасників інноваційного процесу, забезпечуючи не тільки його фінансування, а й зв'язок між усіма учасниками — державою, інвестиційно-інноваційними фондами, науково-технічними установами та споживачами. Проте існуючі механізми кредитування і надто високі ставки за кредити в Україні не сприяють надходженню фінансових ресурсів у сферу інновацій. Існують два діаметрально протилежні погляди на державні гарантії за іноземними кредитами: Одним з найважливіших аргументів при виборі інноваційних проектів є їх відповідність пріоритетним напрямкам використання іноземних кредитів і розвитку економіки. Так, дотепер немає глибокого економічного обґрунтування пріоритетів на основі аналізу порівняльних переваг і реальних можливостей їх використання, а також тенденцій розвитку субсидованих галузей в інших країнах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]