Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

2. Консультаційна послуга як специфічний продукт підприємницької діяльності

Розглядаючи управлінське консультування як індустрію, рівень розвитку якої перебуває під впливом загальноекономічного та політичного становища країни, її інтеграції у світову співдружність, слід визначити фактори, що впливають на кон’юнктуру ринку консалтингових послуг.Особливості функціонування даного ринку в цілому визначаються специфікою самого продукту — консалтингової послуги.Консалтингова послуга — інтелектуальний продукт, що залишається у володінні клієнта після завершення консультування.Специфіка консалтингової послуги полягає в її удаваній невідчутності непомітності та, як правило, у відсутності завершеної матеріальної форми. Тому ідентичні консалтингові продукти, виконані двома консалтинговими фірмами, можуть відрізнятися не тільки за формою, але й мати різну методологію розробки та зміст. Клієнт може оцінити якість наданої йому послуги або відразу після завершення процесу консультування, або через деякий проміжок часу. Окрім того, якість послуги та результативність консультування в цілому безпосередньо залежать від особистої участі та професіоналізму конкретного консультанта. У зв’язку з цим особливого значення набувають взаєморозуміння консультанта і клієнта та їх плідне співробітництво. У разі успіху клієнт схильний його ототожнювати на стільки із змістом та якістю проведених робіт, скільки із особистістю консультанта. Така персоналізація допомоги обумовлює певну специфіку попиту на ринку консалтингу: купують не лише певні послуги, а й окремих консультантів.Кон’юнктура ринку консультаційних послуг визначається співвідношенням попиту і пропозиції, рівнем ціноутворення і стратегією поведінки продавців та покупців на цьому ринку.

3. Методичний інструментарій консультування.

.Методи дослідження інформаційних потоків

Спостереження — це метод, що використовується для придбання інформації, яка важко піддається запису. При консультуванні з питань управління іноді викори стовуються аркуші опитування, бесіда, спеціалmі зустрічі, оцінка.

Класифікація методів вирішення управлінських проблем .Визначення пріоритетів проблем

До основних методів експертного оцінювання відносять анкетування та інтерв’ю, дискусію, метод Дельфі (методи опитування).

Безпосередня оцінка являє собою процедуру приписування об’єктам числових значень в шкалі інтервалів. Послідовне порівняння являє собою комплексну процедуру вимірювання, що поєднує в собі ранжування і безпосередню оцінку. Обробка і оцінка результатів є вихідною інформацією експертизи. Метою обробки є отримання узагальнених даних і нової інформації, що міститься в прихованій формі в експертних оцінках. Методи творчого пошуку альтернативних варіантів рішень

Методом поділу

Метод комбінування

метод мозкового штурму

конференція ідей

метод колективного блокноту

Метод контрольних запитань

Метод Альтшулера, або алгоритм вирішення дослідницьких завдань

прототипного методу

До якісних методів оцінки належить

конкретне числове значення показника

Метод середньої точки

Метод Черчмена-Акофа..Метод лотерей

Метод експертної класифікації

Метод парних порівнянь

ранжування експертом

Метод векторів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]