Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

7. Засновницькі документи та порядок реєстрації ат в Україні

Для здійснення госп.діяльності і регламентації осн.принципів управління в товариствах створюються установчі документи, які затверджуються засновниками і потім реєструються органами держвлади. При цьому для окремих видів госп.товариств є певні особливості. Наприклад, АТ, ТзОВ і ТзДВ створюються та діють на основі установчого договору та статуту, а повне і командитне товариство – тільки установчого договору. А установчі документи товариства погоджуються з Антимонопольним комітетом України. Установчі документи мають містити певні обов’язкові відомості, зокрема, про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників і учасників, найменування та місце знаходження, розмір і порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких потрібна одностайність або кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів, а також порядок ліквідації та реорганізації товариства.Особливо важливим для АТ та ТзОВ є прийняття статуту. У статут зазначено види діяльності, права спостережної ради, правління, ревізійної комісії, права та обов’язки посадових осіб товариства. Тов-во зобов’язане у 5-денний термін повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в уст.документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Порядок реєстрації акціонерного товариства

Для державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи власник, уповноважений ним орган чи особа особисто або поштою подають до органу державної реєстрації:

а) установчі документи для створюваної організаційно-правової форми суб'єкта підприємницької діяльності відповідно до вимог законодавства: рішення власника майна про створення юридичної особи (крім приватного підприємства). б) реєстраційну картку, яка є одночасно заявою про державну реєстрацію

в) документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію;

г) документ, що засвідчує сплату власником внеску до статутного фонду суб'єкта

Реєстраційна картка заповнюється особисто заявником. Орган державної реєстрації надає безоплатну допомогу в заповненні реєстраційної картки, перевіряє відповідність наведених у ній відомостей. Заявнику видається оригінал свідоцтва про державну реєстрацію з трьома його копіями, а також оригінал та копія поданих ним установчих документів з відміткою органу державної реєстрації.

Протягом п'яти робочих днів з дня одержання документів орган внутрішніх справ зобов'язаний видати дозвіл на виготовлення печаток і штампів або письмову відмову із зазначенням причин. Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта та копія документа, що підтверджує взяття його на облік в органі державної податкової служби, є підставою для відкриття рахунків у будь-яких банках в установленому порядку. Орган державної реєстрації зобов'язаний у 10-денний термін подати відомості щодо створення та ліквідації зазначених підрозділів відповідному органу державної статистики та органу державної податкової служби за місцезнаходженням цих підрозділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]