Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

8. Злиття, поглинання та поділ корпорацій.

У разі злиття, активи, права та зобов’язання всіх або деяких учасників злиття переходять до правонаступників. Згідно українського законодавства, злиття в Україні можуть здійснюватися двома видами: консолідації або приєднання.

Консолідація – вид злиття, при якому дві або більше компаній створюють нову єдину компанію. У даному випадку компанії, які зливаються, припиняють своє існування, а всі їхні активи, права та зобов’язання передаються новій компанії, створеній у результаті злиття.

Приєднання – вид злиття, при якому одна компанія приєднується до іншої компанії, припиняє своє існування, і всі активи, права та зобов’язання передаються існуючій компанії.

Законодавство України не містить визначення поняття «поглинання», проте на практиці це означає отримання контролю однієї компанії над акціями або активами іншої компанії. Існують три загальноприйняті моделі поглинання:

1. придбання корпоративних прав – покупець придбає акції, частки іншої компанії разом з усіма її активами, правами та зобов’язаннями;

2. придбання активів – покупець придбає тільки певні активи й зобов’язання компанії;

3. придбання боргів – покупець придбає борги іншої компанії, ініціює порушення справи про банкрутство а бо бере участь у вже існуючому виробництві. Відповідно до Закону про банкрутство, план санації компанії – боржника може передбачати обмін вимог кредиторів на активи чи корпоративні права боржника. Таким чином, покупець отримує контроль над компанією [2].

Операції за злиття та поглинання здійснюються для укрупнення бізнесу, але саме операції з поглинання мають на меті встановити контроль.

9. Держ. Регул. Д-сті корпор. Сектору.

Держ. регул. д-сті корпор. сектору. є одним із найважл. ел. зовн. сфери корпор. у-ння. В цілому держ. регулювання здійсн-ся органами заг. та специф. компетенції. На рівні законодавчих органів видаються правові акти, що мають силу закону і регламентують заг. основи функц-ння корпор. сектору. В Укр. на рівні органів спец. компетенц. є Комісія з ц/п на фондовому ринку, яка видає підзаконні акти, що є обовязк. приписами для корпор. у-ння. Корпор. ГТ регул. з-нами Укр. «Про госп. Т-ства» і «Про ц/п та фондову біржу». Перевірки фін. д-сті т-ства здійсн. держ. подат. інспекціями, ін. держ. органами т-ства та аудит. о-ціями. Важл. напрям. корпор. у-ння з боку держави є держ. регул. ринку ц/п, яке передб. реалізацію єдиної держ. політики у сфері випуску і обігу ц/п та їх похідних ; ств. умов для ефект. мобілізації та розміщ. уч. ринку ц/п фін. ресурсів з урах. інтересів суспільства. Також у с-мі корпор. регул. певне місце займають саморегулівні о-ції –добров. об’єднання проф. уч. ринку ц/п, які не мають на меті отрим. приб. Такі о-ції ств-ся для захисту інтересів своїх членів, інтересів власників ц/п та ін. уч. ринку ц/п.

10. Поняття, джер. Виник. Та суб’єкти управління держ. Корп. Прав.

Корпор. права - це права особи, частка якої визначається у статут. фонді (майні) госп. о-ції, що включають повноваження на участь цієї особи в управлінні господ. о-цією, отрим. певної частки прибутку (дивідендів) даної о-ції та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші повноваження, передбачені законом та статутними документами. Корпор. права держави здійснюються визначеними законом центр. органами виконавч. влади та уповноваж. особами в порядку, встановл. КМУ. Повноваження з у-ння корпор. правами держави здійснюються безпосер.відпов. органами виконавчої влади у разі якщо: *держава має 100% часток (акцій) у статут. фонді госп. о-ції; *суб'єкт господарювання, щодо якого здійснюються корпор. права держави, бере участь у держ. та регіональних програмах, що фінансуються з Держ. бюджету України; *не відбувся конкурс з призначення уповноваж. особи через відсутність претендентів, або якщо пропозиції конкурсантів не відповідають умовам конкурсу; *в інших випадках, передбачених законом. У решті випадків управління корпоративними правами держави здійснюється із залученням уповноваженої особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]