Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
59.46 Кб
Скачать

Тема 4. Бухгалтерський баланс Лекція 4.1

Мета:: ознайомитися з поняттям, значенням, змістом і побудовою балансу. Вивчити типи господарських операцій з врахуванням їх впливу на зміни в балансі.

План:

1. Поняття і призначення бухгалтерського балансу

2. Будова і зміст балансу.

3. Типи господарських операцій та характеристика змін, які вони спричиняють у балансі

Питання 1.

Для керівництва потрібна інформація про засоби, якими вони володіють та з яких джерел ці засоби отримано. Для вивчення складу та призначення засобів необхідне їх економічне групування.

Згідно з П(С)БО-1, баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання i власний капітал. Баланс – метод групування і відображення в грошовій оцінці повної, правдивої та неупередженої iнформацiї про активи, зобов’язання і капітал на певну дату. Інформація яка міститься у балансі подається як внутрішнім користувачам (щомісяця) та зовнішнім (щоквартально).

Згідно з Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звiтнiсть в Україні”, календарний рік залишається звітним періодом для складання фінансової звiтностi i передбачається складання балансу підприємства станом на кінець останнього дня звітного періоду (місяця, кварталу, року).

Питання 2.

Зміст i форма балансу, а також загальні вимоги до визнання i розкриття його статей визначаються П(С)БО 2 “Баланс” (Додаток 1). Для малих підприємств передбачено скорочена форма балансу відповідно до П(С)БО-25.

Для відокремленого відображення видів засобів та їх джерел, бухгалтерський баланс має вигляд таблиці яка складається з двох частин: у лівій частині показують види засобів (склад майна) та їх розташування – актив, у правій – джерела та призначення – пасив. Тобто, якщо актив показує предметний склад майна, то призначення пасиву полягає в тому, що він повинен визначити, хто і в якій формі брав участь у створенні цього майна.

Актив

Сума

Пасив

Сума

Основним правилом балансу є рівність підсумків активу та пасиву, адже в них відображено одне і теж майно, однак за різними групувальними ознаками: в активі – за складом і розміщенням, в пасиві – за джерелами їх утворення і цільовим призначенням. Кожен вид господарських засобів, розміщених в активі, має відповідне джерело їх утворення, відображене в пасиві балансу. Підсумок активу не може бути більшим або меншим за підсумок пасиву, оскільки загальна вартість майна господарства завжди повинна дорівнювати сумі тих джерел, за рахунок яких воно утворене. На цьому і ґрунтується назва балансу, оскільки термін "баланс" означає "рівність, рівновага"

Ресурси (активи) забезпечуються зобов’язаннями та капіталом власників, і є пов’язаними між собою наступним чином:

Активи = Зобов’язання + Власний капітал,

звідки:

Власний каптал = Активи – Зобов’язання

Подані спiввiдношення і забезпечують балансове рівняння.

Актив і пасив балансу складаються з окремих статей, кожна з яких відображує величину певного економічно однорідного виду засобів або джерел утворення.

Статті балансу поділяються на одноелементні та комплексні. Одноелементні статті відображують склад якогось одного виду господарських засобів або джерел утворення. (н.д. нематеріальні активи, готова продукція, власний капітал). Комплексні статті відображують стан декількох видів господарських засобів або джерел їх утворення. (н.д. виробничі запаси об’єднує такі види матеріальних цінностей: сировину і матеріали, купівельні напівфабрикати, зап. частини тощо.) Фінансовий стан підприємства характеризується структурою та якістю його активів, власного капіталу та зобов’язань, а також здатністю вiдповiдати за своїми зобов’язаннями, тобто платоспроможністю на дату балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]