Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
190.46 Кб
Скачать

1 задача. Слідчий слідчого відділення райвідділу служби безпеки закінчив досудове слідство в справі про обвинувачення С. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 201 КК України, і надіслав справу прокуророві району для затвердження обвинувального висновку і направлення її до суду.

Перевіривши матеріали справи, прокурор відмовився затвердити обвинувальний висновок. Він повернув справу слідчому із своїми письмовими вказівками для провадження додаткового розслідування. При цьому він дав такі вказівки слідчому: 1) встановити мотив вчинення злочину, оскільки ця обставина залишилась у справі нез'ясованою; 2) витребувати від лікарні довідку про те, скільки часу знаходився на лікуванні потерпілий і які витрати понесла лікарня на його лікування; 3) зібрати дані, які характеризують обвинуваченого в побуті і на роботі.

Слідчий оскаржив це рішення прокуророві області. У своїй скарзі він вказав, що для кваліфікації дій за ст. 201 КК мотив не має жодного значення. Що торкається даних, які характеризують обвинуваченого як виробничника, то вони також до справи не належать.

На закінчення своєї скарги слідчий вказав, що своє завдання він вбачає у "безкомпромісній боротьбі із злочинністю, а не захисті прав та інтересів злочинців, чим мають займатись адвокати, а не слідчі".

Зробіть аналіз ситуації, з'ясувавши при цьому і такі питання:

  1. Які обставини необхідно встановити в кримінальній справі. Чи були вони встановлені у даній справі?

  2. Чи потрібно встановлювати розмір витрат закладу охорони, здоров'я на лікування потерпілого, якщо на час закінчення слідства він ще знаходився в лікарні?

  3. Чи законними були вказівки прокурора?

1. ст 64 КПК – при провадженні досудового слідства, дізнання і розгляді кримінальної справи в суді підлягають доказуванню: 1) подія злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину); 2) винність обвинуваченого у вчиненні злочину і мотиви злочину; 3) обставини, що впливають на ступінь тяжкості злочину, а також обставини, що характеризують особу обвинуваченого, пом'якшують та обтяжують покарання; 4) характер і розмір шкоди, завданої злочином, а також розмір витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння.

2. Так потрібно. 3. Так законні.

2 задача. Ознайомившись з матеріалами кримінальної справи в порядку ст. 218 КПК, захисник обвинуваченого звернувся до слідчого з клопотанням про визнання недопустимим та виключення з числа доказів рапорту інспектора митниці, який виявив предмети контрабанди, оскільки закон (ч. 2 ст. 65 КПК) такого джерела доказу не передбачає.

1. Які Ви знаєте умови (правила) допустимості доказів?

2. Які джерела доказів передбачає КПК?

3. Дайте оцінку законності аргументації захисником свого клопотання у справі.

1.

2. ч.2 ст.65 - показаннями свідка, показаннями потерпілого, показаннями підозрюваного, показаннями обвинуваченого, висновком експерта, речовими доказами, протоколами слідчих і судових дій, протоколами з відповідними додатками, складеними уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів, та іншими документами.

3. ст 219 КПК Захисник обвинуваченого при ознайомленні з матеріалами справи має право: робити виписки, мати побачення з обвинуваченим віч-на-віч, роз'яснювати обвинуваченому зміст обвинувачення, обмірковувати з обвинуваченим питання про заявлення клопотань, подавати докази, заявляти відводи, оскаржувати дії та рішення слідчого і прокурора.

Дане клопотання він може заявляти лише в суді, оскільки оцінка доказів відбувається в судовому засіданні.

3 задача. Обвинувачений у вчиненні контрабанди культурних цінностей (ч. 2 ст. 201 КК) С. і його захисник, знайомлячись з матеріалами кримінальної справи, виявили в ній платіжну відомість на отримання зарплати. Цей документ був надісланий в слідчий відділ поштою головним бухгалтером музею, де до арешту працював С. Захисник і обвинувачений заявили клопотання про визнання цього документу таким, що не має юридичної сили (недопустимим доказом), оскільки він, на їх думку, отриманий з порушенням закону – без запиту слідчого і без проведення слідчої дії – виїмки.

1. Що таке одержання доказів?

2. Які існують способи одержання доказі?

3. Як повинен діяти слідчий за таких обставин?

1. ст.66 КПК – особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор і суд в справах, які перебувають в їх провадженні, вправі вимагати від підприємств, установ, організацій, посадових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів, які можуть встановити необхідні в справі фактичні дані; -клопотання захисника є обгрунтованим.

2. викликати будь-яких осіб як свідків і як потерпілих для допиту або як експертів для дачі висновків; вимагати від підприємств, установ, організацій, посадових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів, які можуть встановити необхідні в справі фактичні дані; вимагати проведення ревізій, вимагати від банків інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб

3. Слідчий повинен задовольнити клопотання в 3-денний термін після чого повинен провести виїмку данного документа, оглянути даний документ, долучити його до справи в якості речового доказу.

4 задача. У процесі розслідування кримінальної справи про контрабанду радіоактивних речовин слідчий визнав гр.-на Г. потерпілим. і встановив, що останній виписався з лікарні і поїхав на санаторно-курортне лікування. Щоб не допустити порушення встановленого строку досудового слідства в даній справі слідчий вислав на адресу Г. чистий бланк протоколу допиту і на підставі ст. 170 КПК України просив його написати власноручні показання. Одночасно він запросив у потерпілого лікарську довідку про стан його здоров'я. Вказані документи були одержані і приєднані до справи.

Зробіть правовий аналіз ситуації і з'ясуйте такі питання:

  1. Які етапи проходить процес доказування у кримінальній справі?

  1. В чому полягає суть процесуальної форми доказування?

  1. Дайте правову оцінку діям слідчого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]