Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_TEORY.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

10.Функціональна, товарна та регіональна орієнтації відділу маркетингу.

Функціональна – вважається кращою, коли номенклатура продукції, що виготовляється п-ством невелика і к-сть ринків, на які виходить п-ство є незначною.

Переваги: простота, можливість чітко окреслити коло обов’язків.

Кожна функціональна структура у даній структурі прагне працювати над своєю справою і довести важливість своєї ділянки роботи на фоні інших працівників.

Такі спроби скоординувати притаманні практиці роботи за окремими ф-ціями і можуть призвести до значних затрат часу і сил з боку керівництва п-ства. Масштаб цієї проблеми збільшується із ростом масштабу в-цтва, її вирішенню може допомогти вибір ін. орг. структури відділу маркетингу.

Суть товарної орієнтації полягає у тому що для кожного товару і тварної групи визнач. cпеціальний керівник з маркетингу якому підпорядковуються спеціалісти з реклами і вервісного обслуговування і дослідження ринку.

Кожний спеціаліст товарної групи знаходячись у підпорядкуванні керівнику групи ще функціонально підпорядкований керівнику групи реклами, дослідж. ринку.

При такій організації відділу маркетингу працівники спеціалізуються і мають можливість координувати свої зусилля у розрізі загальних цілей і завдань п-ства.

Товарна структура доречна коли п-ство має широкий товарний асортимент, коли він є диверсифікований або для тов. посередників, найменування товарів яких більше 5000 видів.

Регіональна орієнтація за своєю структурою є аналогічною товарній, але з різницею, що в ній за основу береться подія не за товарами, а за ринком. Така орієнтація вражається оптимальною при великій кількості і різноманітності ринків при умові, якщо номенклатура продукції недостатньо велика або достатньо одноманітна.

Регіональна орієнтація характерна для транснаціональних компаній і компаній з великими ринками збуту, компаніями нац. типу.

11.Поняття конкурентної стратегії. Класифікація конкурентних стратегій.

Конкурентні стратегії – це стратегії що дозволяють компанії зайняти міцні позиції у боротьбі з конкурентами і дають найбільшу з усіх можливих стратегічну перевагу перед конкурентами.

Класифікація:

1. Підвищення попиту (залучення нових споживачів, пошук нових можливостей використання товару, підвищення частоти споживання товару).

2. Завоювання частки ринку (завоювання споживачів конкурентів, завоювання конкурентів, завоювання відданості споживачів).

3. Підвищення продуктивності (вдосконалення структури витрат, вдосконалення асортименту продукції, підвищення цінності).

4. Оборона позиції (підвищення цінності, вичікувальна оборона, оборона з превентивними заходами).

Залучення нових споживачів. Кожен вид товару може привернути увагу групи споживачів, які ще не підозрюють про його існування або не бажають його купувати через високу ціну або відсутність у нього деяких властивостей. Пошук нових можливостей використання товару. Маркетолог може розширити ринки, відкриваючи і стимулюючи нові можливості використання товару.

Підвищення частоти споживання товару. Третя стратегія розширення ринку – це переконання людей використовувати товар частіше та інтенсивніше.

вдосконалення структури витрат – в-ти будь-якого п-ства є одним з основних елементів ціни товару. Від розміру в-ат залежить рентабельність п-ства. Зниження витрат веде до збільшення прибутку, і навпаки. Тому п-ство завжди зацікавлене в їх скороченні.

вдосконалення асортименту продукції – постійне удосконалення асортименту продукції дозволяє виробнику не тільки утримувати свою частку ринку, але і завойовувати частку ринку конкурентів.

підвищення цінності – передбачає підвищення привабливості товару для покупця шляхом, наприклад, укладання довгострокових контрактів на обслуговування, приймаючи на себе частини фінансово ризику, пов*язаного з покупкою.

До стратегій оборони позиції належать:

  • підвищення цінності

  • вичікувальна оборона

оборона з превентивними заходами

12.Методи відкритої та прихованої цінової конкуренції.

Конкуренція на ринку товарів і послуг відбувається у двох формах:

цінова і нецінова.

1. Цінова форма конкуренції: 1.1 Відкрита цінова: - зниження цін до рівня ціни виробництва; - зниження цін нижче рівня ціни виробництва; - надання знижок:- на кількість; - спеціальним покупцям; - за певних умов контракту.

1.2 Прихована цінова:А) «За якістю» (Зниження питомої ціни товару). Б) «За умовами продажів» (прискорена поставка або в інші обумовлені сезонні строки; збільшення гарантійного терміну;продаж у кредит, відстрочка платежу).

2. Нецінова форма конкуренції: A) Законна: - створення принципово нових товарів; - додаткові послуги; - реклама; - різноманітність асортименту.

Б) Недобросовісна: - економічне шпигунство; - підкуп посадових осіб; - інші методи недобросовісної конкуренції

В) Пряма боротьба з конкурентами: - фінансові махінації; - шахрайство; - нелегальний бізнес; - погрози і фізична розправа над підприємцями

Рівень монополізації виробництва і збуту впливає на вибір методів конкуренції. Щоб мати контроль над такою часткою ринку, що дозволить регулювати на ньому попит та пропозицію, а також ціни, монополіст прагне провести «розчищення» ринку від конкурентів.

Зниження цін дає можливість монополісту широко варіювати цінами.

Особливим методом цінової конкуренції є надання знижок з офіційно оголошеної ціни. Даний метод широко застосовується як в оптовій, так і в роздрібній торгівлі.При оптових закупівлях партій товару чи при закупівлі устаткування знижки надаються визначеним групам покупців. Залучення постійних покупців має на меті стабільне багаторічне завантаження виробничих потужностей і одержання в результаті цього гарантованого прибутку.Знижки надаються:

- на кількість товарів;

- спеціальним покупцям;

- за певних умов контракту.

Методи прихованої цінової конкуренції

Сутність прихованої цінової конкуренції полягає в тому що інтерес покупця до товару стимулюється не прямим зниженням ціни, а іншим способом, поліпшенням споживчих властивостей товару та умов його реалізації при незмінному рівні продажних цін. Конкуренція «за якістю» проявляється у прагненні захопити частку товарного ринку конкурента шляхом випуску нових видів товарів за тією ж ціною, але кращої якості. Конкуренція «за умовами продажів» охоплює всі ті різноманітні засоби, що використовуються фірмами для залучення покупців.

Для складних технічних товарів прихований характер цінової конкуренції проявляється подвійно:

- як підвищення рівня техніко-економічних корисного ефекту товару на одиницю ціни.

- у зниженні відношення ціни до величини основних техніко-економічних параметрів товару.

Фірми пропонують на ринку товари за різними цінами(Ц) різного корисного ефекту(Е). Зміна величини корисного ефекту при збереженні рівня ціни створює видимість нецінової конкуренції (конкуренції за якістю). Співвідношення Ц/Е дає поняття питомої ціни, тобто умовної ціни цього ефекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]