Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать
  1. Парадигма маркетингу послуг та її роль у маркетингових дослідженнях

Послуги — це дії, результатом яких є корисний ефект або зиск для споживачів. Такі дії доволі різноманітні. Для прогресу в будь-якій науці потрібна парадигма, тобто фун­даментальний набір припущень, з якими погоджуються члени наукової спільноти.

Парадигма маркетингу послуг базується на тому, що послуги відрізняються від товарів за багатьма ключовими па­раметрами, чо­тири своєрідні характеристики це — нематеріальність, неоднорід­ність, нероздільність і незбережуваність.

Послуги нематеріальні. Це означає, що їх неможливо попе­редньо побачити, скуштувати, понюхати тощо, тобто оцінити їх­ню якість перед придбанням. У зв'язку з цим виникає невпевне­ність покупців стосовно правильності свого вибору. Як правило, вибір послуги визначається індивідуальним досвідом споживачів, мірою довіри до постачальників та ефективністю комунікаційно­го обміну, який здійснюється між споживачем і обслуговуючим персоналом підприємства чи фірми-постачальника.

Невід'ємність надання послуг від їх споживання. Це озна­чає, що послуги надаються і споживаються в одному місці і в один час, що потребує одночасної присутності як постачальни­ка, так і споживача послуг. У процесі надання послуг відбува­ються такі взаємодії: між контактною особою виробника послуг і клі­єнтом; між клієнтами, які очікують послугу; між клієнтом і фізичним оточенням; між клієнтом і системою надання послуг. З огляду на це вирішальним чинником успіху є ефективна вза­ємодія сторін, відповідне оточення й умови, в яких здійснюється обслуговування.

Неоднорідність послуг означає високу міру змінності їхньої якості та змісту в часі. Причина цього полягає в тому, що послуги, як пра­вило, надаються людьми. Якість послуг теж визначається людь­ми.

Неможливість збереження. Попит на послуги може змінюватися. Такі зміни можуть бу­ти досить значними, особливо якщо попит має сезонний харак­тер. У результаті цього великі обсяги послуг (наприклад, незайняті місця в готелях, ресторанах, санаторіях, літаках, потя­гах тощо) можуть бути нереалізовані або кількість їх може бути недостатньою в пік сезону, що призводить до появи незадоволених споживачів.

  1. Головні підходи до вивчення якості у сфері послуг. Модель виправданих очікувань споживачів послуг

Одним із найактуальніших питань маркетингових досліджень у сфері послуг є оцінювання їхньої якості. Такий аналіз більш склад­ний порівняно з дослідженнями якості фізичних товарів. Усклад­нення передусім зумовлені тими характерними особливостями по­слуг, які відрізняють їх від товарів. Звідси неможливо чітко ви­значити поняття «якість у сфері послуг», та виразити її кількісно.

Дослідження якості у сфері послуг передбачає такі аспекти: дослідження якості послуг; дослідження якості процесів виробництва і надання послуг; дослідження якості результатів надання послуг; дослідження якості джерела надання послуг.

Дос-ня якості послуг містить аналіз таких чинників:

надійність доступність репутація безпека

Дос-ня якості процесу виробн. і надання послуг здійснюють шляхом аналізу таких чинників:

дієва система обслуговування оперативність співучасть компетенція комунікації

Дос-ня якості джерела надання послуг передбачає оцінювання таких чинників:

культура й орієнтація менедж. під-ва бізнес-система підприємства персонал сприйняття складових: навколишнє середовищеасортимент послугнадійність

Якість результатів надання послуг досліджують із викорис­танням «моделі оправданих очікувань»

Сутність цієї моделі полягає в тому, що тут якість результатів надання послуг визначається шляхом порівняння того, що спо­живач отримав у реальності та його очікувань, які мали місце до придбання послуги. На підставі такого порівняння споживач ви­значає, чи виправдалися його очікування. При цьому очікування споживачів формуються їхнім досвідом, відгуками інших покуп­ців, а також впливом комунікативних засобів.

Слід враховувати те, що між очікуваннями споживачів і сприйняттям реальної якості послуг можливі розриви. Причинами таких розривів, що можуть призвести до незадоволеності споживачів, є: неправильна оцінка очікувань споживачів постачальниками послуг; неправильний вибір цільо­вого ринку; неправильне уявлення споживачів про якість послуг; низька якість процесів обслуговування; недостовірність інформаційних повідомлень про якість і призначення послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]