Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

98.Структура системи показників для оцінки кон’юнктури конкретного ринку: сутність та призначення при проведенні маркетингових досліджень

Кон'юнктура ринку — це конкретна економічна ситуація, що склалася на ринку на певний момент часу під впливом ком­плексу сил або чинників.

Для досягнення поставлених завдань будують систему відповідних показників. Деякі з них є радше предметом дослі­джень таких наук, як статистика.

Система показників для оцінювання кон'юнктури кон­кретного ринку виглядає так:

I. Пропозиція товарів (загалом, а також за окремими товара­ ми, продавцями, регіонами):

—обсяг, структура, динаміка;

—виробничий та сировинний потенціал;

—еластичність пропозиції.

II. Попит (загалом, а також за окремими товарами, покупця­ ми, регіонами):

- міра задоволення, вектор зміни;

-місткість ринку;

-еластичність попиту.

III. Пропорційність ринку:

—співвідношення попиту і пропозиції;

—співвідношення ринків засобів виробництва, предметів споживання та послуг;

—товарна структура товарообігу;

—регіональна структура ринку;

—частки ринку;

—структура продавців (наприклад за формами власності);

—структура покупців на ринку.

IV. Тенденції розвитку ринку (обсягів продажу, цін, товар­ них запасів, інвестицій).

V. Коливання, сталість та циклічність ринку.

VI. Регіональні відмінності стану та розвитку ринку.

VII. Ділова активність на ринку:

—-стан і динаміка портфеля замовлень;

—кількість, розмір, частота й динаміка угод;

—міра завантаженості виробничих потужностей.

VIII. Ризики: прийняття маркетингових рішень, випадкових ринкових коливань, інвестиційний тощо.

IX. Масштаб ринку, рівень його монополізації та стан кон­ куренції:

—загальна кількість та основні характеристики продавців;

—рівень приватизації;

—розподіл ринку між його основними суб'єктами;

99.Пропозиція товарів: сутність та значення для оцінки кон’юнктури конкретного ринку

Пропозиція являє собою пев­ний обсяг запропонованих до продажу на ринку товарів/послуг упро­довж певного проміжку часу за визначеною ціною. Якщо йдеться про ринок загалом, то дослідникові треба пам'ятати, що пропозиція складається з обсягів продукції, виробленої на цьому ринку впро­довж аналізованого проміжку часу, а також з обсягів завезеної/імпор­тованої на ринок продукції плюс частки накопичених раніше товар­них запасів, які також пропонуються до продажу на ринку.

Пропозиція товарів за умов ринку регулюється відповідним законом, який безпосередньо (прямо пропорційно) пов'язує обся­ги запропонованої до продажу продукції з рівнем ціни на неї. Однак щодо товарів споживчого призначення вагомим виступає чинник нецінової конкуренції між товарами/виробниками. Тому під час проведення кон'юнктурного аналізу слід враховувати ха­рактер наявних на ринку споживчих потреб, а також мотиваційні та інші чинники, про які йтиметься окремо.

У цьому зв'язку наголосимо, що ринкова пропозиція безпосе­редньо залежить від низки виробничо-комерційних чинників. Тому як з позиції виробника певного товару, так і з позиції загаль­ної ситуації на ринку цей показник, на відміну від попиту, можна доволі точно визначити кількісно. Адже попит завжди матиме характер ринкових очікувань виробників, бо він залежить від низки неконтрольованих ними чинників споживчої поведінки, інфляційних очікувань тощо. Ці чинники важко оцінити кількіс­но, тож зрештою кількісна оцінка попиту на ринку буде високою мірою умовною, про що детальніше йтиметься далі.

Іншою важливою категорією, на яку слід зважати в процесі аналізу товарної пропозиції, є виробничий потенціал. Його ви значають як обсяг продукції, яка загалом може бути виробленою або поставленою на ринок упродовж певного проміжку часу. Сировинний потенціал є невід'ємною частиною виробничо­го, оскільки його розглядають як джерело забезпечення виробни­цтва потрібними ресурсами. Еластичність попиту та пропозиції визначають як певну реакцію ринку на зміну низки чинників, зокрема й маркетингового характеру. Таке твердження можна проілюструвати, якщо пригадати вагомість чинників неці- нової конкуренції за умов вільного ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]