Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

58. Сутність, зміст та особливості застосування проекційних методів у системі збору якісної інформації

Проекційні методи- спонукання респондентів висловлювати їх приховані мотиви по відношенню до об’екта, що досліджується. Це непряма неструктурована форма опитування, яка зможливлює з’ясування прихованих мотивів, ставлень, почуттів респондентів з вибраної тематики, а також приховати справжні цілі дослідження. Цей підхід дає людині змогу проектувати на невизначений для неї матеріал свої почуття. потреби, установки, ставлення до життя, систему цінностей тощо.

Основу проекційних методів становлять прикладні психологічні методи, за допомогою яких дослідник намагається отримати від респондента приховану інформацію особистого характеру, яку неможливо отримати за використання прямих методів опитування, за умов, коли у досліджуваного «відключають» механізм соціально прийнятної поведінки.

По-перше, реалізовувати проективні методи на практиці й аналізувати отримані результати мають спеціально підготовлені фахівці, від кваліфікації яких залежатиме кінцевий результат, що спричиняє підвищення вартості таких дослідницьких проектів. По-друге, під час проведення дослідження із використанням цих методів дехто з респондентів може змінити свою поведінку, утім дослідникові важлива звичайна поведінка в звичайних для респондента умовах, тому отримані результати неодмінно доведеться підтверджувати результатами інших методів. По-третє, деякі з наведених методів є доводі складними, тож від дослідника вима¬гається суворе дотримання необхідних усних процедур щодо проведення їх. По-четверте, використовувати проекційні методи доцільно тоді, коли отримати достовірні результати за допомо¬гою інших методів неможливо.

59. Структура основних проекційних методів проведення маркетингових досліджень

Проекційні методи- спонукання респондентів висловлювати їх приховані мотиви по відношенню до об’екта, що досліджується. Це непряма неструктурована форма опитування, яка зможливлює з’ясування прихованих мотивів, ставлень, почуттів респондентів з вибраної тематики, а також приховати справжні цілі дослідження. Цей підхід дає людині змогу проектувати на невизначений для неї матеріал свої почуття. потреби, установки, ставлення до життя, систему цінностей тощо.

1. Асоціативні методи (словесні асоціації, персоніфікація, зображення і слова)

2. Методи завершення ситуацій (метод завершення речення, метод завершення оповідання)

3. Методи конструювання ситуацій (метод відповіді за малюнком, модифікований Тематичний апперцепційний тест (ТАТ), анімаційний тест (тест фрустрації Розенцвейга))

4. Експресивні методи (рольові ігри, метод третьої особи).

60. Особливості використання спостережень у системі збору маркетингової інформації.

Спостереження — це метод збирання первинної маркетинго­вої інформації шляхом реєстрації поведінки людей чи інших до­сліджуваних об'єктів. Його використовують не дуже часто, й слугує воно, як правило, для визначення дослідницької мети чи узагальнення суджень. Спостереження використовують також як джерело інформації для побудови дослідницьких гіпотез, перевір­ки отриманих за допомогою інших методів даних. За їх допомогою можна отримати додаткові відомості про досліджувані явища.

Порівняно з опитуваннями перевагами спостережень є неза­лежність їх від бажання чи небажання об'єкта дослідження до співпраці, можливість сприйняття несвідомої поведінки (зокрема у звичайних для них умовах), а також комплексне врахування дії чинників навколишнього середовища. Подеколи спостереження виступають єдиним можливим джерелом отримання необхідної інформації, наприклад коли йдеться про проведення маркетинго­вих досліджень серед дітей.

Недоліками спостережень є складність забезпечення репре­зентативності вибірки, описовий характер отримуваної інформа­ції, залежність від суб'єктивних оцінок дослідників, неприрод­ність поведінки об'єкта дослідження за штучних умов здійснення спостереження.

Особливостями спостережень є:

1. можливість оцінити еакцію респондентів (вираз обличчя, жести, дії тощо)

2. визначення звичок при здійсненні покупок (місце розташування магазину, ефект від знижки, ціни, здійснення імпульсивних покупок споживачами)

3. як здійснюється продаж (скільки часу покупець обирає товар, як веде себе продавець, чи пропонує знижку, чи показує усі характеристики та переваги споживачу тощо. За допомогою спостережень можна оцінити роботу продавця(посередника)

Взагалі спостереження часто дають відповіді на ті питання, які неможливо отримати іншим методом збору інформації, таким чином збирається найбільш достовірна інформація, і в цьому полягає головна особливість спостережень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]