Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

69. Основні типи питань анкети

При розробці анкети використовуються такі типи питань:

  • альтернативні (відповідь «так» чи «ні»);

  • з вибірковою відповіддю (три і більше варіантів відповіді);

  • шкала Лайкерта (відповідь — вираження міри згоди чи незгоди з якимось твердженням);

  • семантичний диференціал (відповіді-шкала розрядів між двома протилежними поняттями);

  • шкала важливості (відповіді-шкала розрядів між оцінкою «дуже важливо» та «зовсім неважно»);

  • оціночна шкала (відповідь-оцінка від «2» до «5» або від «1» до «100»);

  • неструктуровані питання (потребують текстової відповіді);

  • підбір словесних асоціацій;

  • завершення речення чи оповідання;

  • тематичний аперцепційний тест (створення оповідання за малюнком);

  • питання у вигляді таблиць.

Типи відкритих запитань

  1. запитання без заданої структури (абсолютно вільна відповідь);

  2. підбір словесних асоціацій (опитуваному називають по одному слову і просять у відповідь назвати перше слово, що спало на думку).

  3. завершене речення (респондентові пропонують завершити розпочате речення);

  4. завершена розповідь;

  5. завершення рисунка;

  6. тематичний тест (розказати що зображено на картинці).

70.Особливості використання різних типів шкал в анкетах для проведення маркетингового дослідження

Номінальні шкали. (шкала найменувань) Враховують лише найростіші відношення:Тотожність (=)Розбіжність (≠)

Шкала найменувань має на увазі вибір одного або декількох найменувань зі списку (Н/Д: ВИБЕРІТЬ ЗІ СПИСКУ МАРКИ АВТО ЯКІ ВАМ ПОДОБАЮТЬСЯ ПО ДИЗАЙНУ)

Порядкові шкали. Крім = і ≠,враховують також < та >. Вводяться тоді, коли характерна певна впорядкованість за ступенем важливості, але не можливо визначити кількісно розбіжності між ними. Це шкала ранжування, що передбачає розташування варіантів у порядку зростання/спадання їх хар-к.

Інтегральні шкали. Відношення різниці між числовим значенням індикаторів відповідає такому ж відношенню між реальними об»єктами. Це шкала інтервалів, що має на увазі зараховування кожного варіанту до якогось інтервалу (н/д: оцініть ступінь стильності дизайну авто за шкалою: 1 – жахливо 2 – погано 3 – нормально 4 – добре 5 – відмінно. Шкала відносин, що має на увазі кількісне відношення респондента до будь-чого (н/д: вкажіть ймовірність придбання якогось з авто: мерс, ауди и т.д.)

82. Сутність, зміст та призначення ринкового сегментування та агрегування

При визначенні місткості ринку загалом можливими є два підходи:

1. Ринкове агрегування, коли ринок розглядають як єдине ціле.

2. Ринкове сегментування — розподіл ринку на окремі частини (сегменти) або зведення (типологізація) споживачів в окремі однорідні групи.

Логіка застосування наведених підходів до визначення місткості ринку диктується логікою здійснення маркетингової діяльності на ньому. Як відомо, у найзагальнішому вигляді організація може обрати та використовувати у своїй діяльності стратегії масового або індивідуалізованого маркетингу.

Тож тут ми лише зауважимо, що в першому випадку передбачається налагодження масового виробництва та просування одного певного товару для максимально можливої кількості споживачів. У такий спосіб суб'єкти ринку намагаються істотно зменшити питомі витрати на виробництво однієї одиниці виготовленої продукції й максимально охопити цільовий ринок (тобто досягти максимального значення показника ринкового потенціалу). Тому зрозуміло, що за сучасних умов масовий маркетинг є ефективним у виробництві стандартизованої продукції масового попиту, вартість якої порівняно невелика. Як наслідок, ринкове агрегування — це підхід, раціональний під час визначення місткості ринку схожих видів продукції.

Головна перевага цього підходу полягає у забезпеченні товару вагомою з позицій споживача цінністю, що формується завдяки піклуванню компанії про його потреби. Звісно, в такому разі виробникові стратегічно важливо чітко уявляти, якими рисами наділений представник цільового ринку, які характеристики продукції є найважливішими на його погляд, які потреби є прихованими або незадоволеними, тощо. Корисним тут є ринкове сегментування, тобто виокремлення в межах певного ринку таких груп споживачів, представники кожної з яких об'єднані дослідником за важливими параметрами або характеристиками. Основна ідея сегментування ринку полягає у глибшому розумінні потреб кожної з таких груп споживачів (сегментів) та задоволенні їх у ліпші за конкурентів способи з метою отримання стабільних конкурентних переваг. Зауважимо, що в межах одного цільового ринку може існувати достатня кількість таких сегментів, причому окремі сегменти можуть відрізнятися одне від одного за розмірами чи критеріями відбору споживачів до кожного з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]