Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

4. Показники динаміки та рівня цін.

Індекс оптових цін індивідуальний = ціна на товар у поточному періоді (Рі) / ціна на товар у базисному періоді (Р0).

Агрегатний індекс оптових цін = ∑p1q1 / ∑p0q1 або ∑p1q0 / ∑p0q0,

де q1 i q0 – обсяги продажу в поточному і базовому періодах.

Індивідуальний індекс собівартості = Собівартість продукції поточного періоду (Z1) / Собівартість продукції базиснгог періоду (Z0).

Агрегатний індекс собівартості = ∑Z1q1 / ∑Z0q1, або ∑Z1q0 / ∑Z0q0.

5. Фінансові показники. (емісія цінних паперів, курси акцій підприємств – лідерів галузі, ставки рефінансування, рівень інфляції, грошова маса в обороті, курси валют, банківські депозити, позичковий процент.

96.Джерела інформації для проведення дослідження ринкової кон’юнктури

Кон'юнктура ринку — це конкретна економічна ситуація, що склалася на ринку на певний момент часу під впливом ком­плексу сил або чинників. Назагал можна стверджувати, що в процесі дослідження кон'юнктури (особливо загальноекономічної) потрібна дослідни­кам інформація переважно має характер вторинної. Джерелом її отримання може, зокрема, виступати державна статистична звіт­ність щодо широкого кола макроекономічних показників, доступ­на у відповідних державних установах або закладах. В Україні такими установами є Держкомстат, Держзовнішінформ тощо. Оперативну інформацію щодо стану економічної кон'юнктури України збирають і обробляють в НДІ статистики Державного комітету статистики України і щоквартально публікують у бюле­тені економічної кон'юнктури. Розглядаючи питання щодо джерел необхідної для кон'юнк­турного аналізу інформації, окремо слід наголосити можливість використання для цієї мети внутрішньофірмової звітності. Річ у тім, що будь-яке підприємство періодично готує для органів дер­жавної статистики низку форм звітності (бухгалтерський баланс, звіт про фінансові результати, про основні показники діяльності підприємства, звіт про дебіторську й кредиторську заборгова­ність тощо). Крім цього, великі промислові підприємства готують звіти стосовно руху грошових коштів, власного капіталу, а також примітки до фінансової звітності.

Цікавим джерелом такої інфор­мації можуть виявитися системи управлінського й податкового обліку підприємства. Усі підприємства та організації надають ор­ганам державної статистики такі звіти про свою діяльність за єдиною формою і в єдиний термін.

Однак дослідникові треба пам'ятати, що цю та будь-яку іншу вторинну інформацію збирають для інших цілей. Тому в межах здійснення конкретного маркетингового дослідницького проекту важливо передбачати розроблення форм таких додаткових або похідних даних, які б відповідали поточним цілям та висвітлюва­ли сутність досліджуваних явищ.

97.Головні завдання аналізу кон’юнктури конкретного товарного ринку

Кон'юнктура ринку — це конкретна економічна ситуація, що склалася на ринку на певний момент часу під впливом ком­плексу сил або чинників.Розглядаючи систему показників кон'юнктури певного товар­ного ринку, неможливо оминути увагою головні завдання аналізу такої ринкової ситуації. Адже саме логіка розв'язання їх приво­дить дослідника до визначення системи показників, за допомо­гою яких уможливлюється вирішення їх. Звісно, порівняно з до­слідженнями загальноекономічної кон'юнктури, в цьому разі йтиметься про мікрорівень такого аналізу. Але таким чином ще раз наголошується необхідність виявлення поточного стану й моделювання дії ринкового механізму на перспективу, передусім у взаємозв'язку з маркетинговим середовищем компанії.

Перелік голов­них завдань аналізу кон'юнктури певного товарного ринку: -збирання й оброблення кон'юнктурної інформації;

-визначення типології наявної ринкової ситуації; - характеристика масштабу/обсягу ринку;

-оцінювання й аналіз збалансованості ринку та його голов­них пропорцій;

-виявлення, аналіз і прогнозування тенденцій та сталості

розвитку ринку;

-оцінювання й аналіз циклічності розвитку ринку, зокрема

внутрішньорічних або сезонних коливань;

-оцінювання й аналіз регіональних (сегментних) відмінно­ стей ринку;

-оцінювання й аналіз ділової активності на ринку;

-характеристика міри монополізації ринку та інтенсивності конкуренції, а також оцінювання рівня комерційного (ринкового)

ризику.

Отже, деякі з таких прикладних завдань зводяться до вико­нання конкретних операцій з дослідження ринкової кон'юнктури. З іншого боку, важливо наголосити, що повною мірою сподівати­ся на їх розв'язання можна, якщо в процесі дослідження викорис­товувати різні підходи до оцінювання отриманої в такий спосіб інформації. Так, крім власне загальної оцінки ринкової ситуації, що склалася на поточний момент (за головними параметрами та показниками розвитку певного ринку), потрібен також поглибле­ний аналіз цих ринкових явищ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]