Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

5. Навколишнє бізнес-середовище як об’єкт маркетингових досліджень

Навколишнє бізнес-середовище – це сукупність чинників,суб’єктів,сил та умов, які впоивають на визначення предмета та об’єкта маркетингу, створення системи його засобів, формування їхньої структури, тобто це сфера, в якій відбувається маркетингова діяльність суб’єкта господарювання. Навколишнє бізнес-середовище складається із зовнішніх умов(міжнародні, регулювальні,економічні,технологічні) ,сил (політичні,екологічні,конкурентні, соціальні),які не керовані підприємством, тому мета дослідження полягає у вивченні та врахуванні підприємством її дії з метою запобігання негативним впливам чи посилення позитивних впливів на ділову активність та результативність його діяльності; та суб’єктів, з якими контактує підприємство і на яких певною мірою може впливати. головним об’єктом дослідження серед суб’єктів є споживачі, а саме їхня поведінка-мотиви купівлі, звички, потреби, цінності,побажання, попит, процеси прийняття рішень щодо придбання. Також до суб’єктів відносять державні органи управління,акціонерів,постачальників,ЗМІ,конкурентів,та інші.

6. Мікросередовище підприємства як об’єкт маркетингових досліджень

Найважливішими аспектами дослідження мікросередовища підприємства є місія,мета та завдання підприємства,що визначають його бізнес та місце на ринку; склад, кваліфікація,досвід і методи роботи керівництва,яке відповідає за правильний вибір сфери діяльності, загальні показники,що характеризують його величину, динаміку обсягів продажу,доходів, прибутку, іміджу; роль і місце маркетингу та інших підприємницьких функцій;розвиток корпоративної культури,тощо.

При дослідженні мікросередовища підприємства важливим є: урахування рівня досягнень і невдач, можливих ризиків підприємства на шляху до поставлених цілей; процес адаптації, тобто пристосування маркетингової стратегії підприємства до змін навколишнього середовища; організація зворотного зв’язку, тобто наявність інформації від ринку стосовно наслідків реалізації маркетингових заходів підприємства.

7. Кабінетні маркетингові дослідження: сутність, призначення, джерела інформації

Кабінетні дослідження проводять з метою отримання загальних уявлень про чисельність і зростання населення, структурованого за географічними чи демографічними принципами; структуру та важливість різних каналів розподілу, загальні обсяги продажу, експорту та імпорту товарів, наявні товари та їх характеристики, випуск нових товарів, джерела постачання сировини й матеріалів, рівень цін, рекламні витрати; учасників ринку, рух персоналу; фінансові показники діяльності тощо.

Основними джерелами інформації для їх проведення є так звана вторинна інформація — різноманітні публікації у часописах, газетах, довідниках, оглядах ринку та комп'ютерні бази даних, з якими можна працювати в он-лайновому режимі. Переваги: невисока вартість, висока швидкість збирання, відносна простота. Недоліки: інформація може бути застарілою, неповною. Методи:експертна оцінка,економічний аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]