Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

43.Основні елементи процесу опитування

Опитування — це інтерв'ю з респонден­тами особисто, телефоном, поштою або через Інтернет за допо­могою опитувального листка, який їм пропонують для запов­нення з метою отримання необхідної інформації.

Опитування охоплює такі елементи:

> визначення предмета (предметів) опитування — демографічних, соціально-економічних, психографічних та інших ознак, знань, мотивів поведінки, орієнтації, намірів, попиту тощо;

> визначення об'єкта опитування: споживачі, покупці, посередники, експерти тощо;

> обчислення кількості респондентів (вибірки) та визначення методики відбору їх із генеральної сукупності;

> встановлення кількості опитуваних одночасно (персональне чи групове інтерв'ю);

> встановлення частоти опитування (одноразове, періодичне, регулярне);

> визначення способу опитування (особисто, телефоном, поштою, за допомогою електронної пошти);

> визначення міри структуризації інтерв'ю (структуризоване, напівструктуризоване, довільне);

> розроблення опитувального листка (анкети);

> відбір інтерв'юерів та підготовка їх;

> опитування респондентів;

> систематизація й інтерпретація даних;

> формування та презентація звіту.

Власне, наведені елементи у сукупності та послідовності становлять загальний алгоритм проведення опитування.

44. Різновиди кількісних опитувань залежно від характеру фіксації інформації інтерв’юером: сутність, зміст та особливості проведення

Опитування за допомогою анкет, відповіді на запитання яких фіксує інтерв’юер. Робить можливим керування процесом опитування, використання наявного зворотного зв’язку, атмосферу довіри між сторонами, допомагає респондентові правильно зрозуміти запитання, вчасно коригувати їх, враховувати рівень знань аудиторії тощо. Потребує значного часу та високого рівня підготовки інтерв’юерів.

Опитування із використанням анкет, на запитання яких респондент відповідає самостійно. Характерна відносно низька вартість, можливість отримання самостійних неупереджених відповідей. Можливість помилок зумовлених нерозумінням респондентом питань, відсутність уваги тощо. Потребує ретельної підготовки анкет.

45.Різновиди кількісних опитувань за місцем їх проведення: сутність, зміст та особливості проведення

За місцем проведення опитування поділяють на: проводяться вдома у респондента, в торгових закладах і в спеціально підготовлених місцях.

Опитування респондентів удома. Особливо корисний, якщо передбачається довготривале інтерв’ю, яке дає можливість дослідникам отримати великі обсяги інф. Звична атмосфера для респондента, в якій він схильний давати відверті та повні відповіді. Використання допоміжних матеріалів. Головним недоліком є великі витрати на тлі високої частки відмов від нього потенційних респондентів.

Опитування в торгових закладах. Головна особливість полягає в тому, що респондент є представником тієї цільової групи, яка цікавить дослідника. Адже тут ідеться про дослідження поведінки споживачів стосовно товарів, задля придбання яких він перебуває тут. Ця обставина зумовлює головну перевагу наведеного методу: дослідник суттєво скорочує витрати на пошук та інтерв’ю з респондентом. Цей метод опитування набуває дедалі більшої популярності, адже споживач має змогу безпосередньо ознайомитись з товаром і навіть використати його.

У практиці проведення марк. д. у торгових залах часто поєднують з проведенням спец. заходів з просування певної продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]