Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

64. Особливості застосування пробного маркетингу як різновиду ринкового експерименту

Метод пробного маркетингу є різновидом ринкового експерименту. Адже і в цьому разі йдеться саме про здійснення експерименту в реальних умовах на певному невеликому за обсягами ринку, який обирають за окремими важливими для дослідника параметрами. У такий спосіб маркетологи намагаються відтворити на практиці дію власного комплексу маркетингу для оцінювання його прогнозованої ефективності, тобто дослідники мають можливість оцінювати вплив на залежні змінні цілого комплексу незалежних змінних, притаманних цільовому ринку підприємства. Таким чином вони намагаються спрогнозувати успішність нової продукції або поєднання окремих складових комплексу маркетингу для побудови маркетингових стратегій і програм.

Однак у будь-якому разі слід пам'ятати про існування чинників, здатних відчутно звузити можливості проведення певного експерименту. До таких чинників передусім належать час, витрати та можливість його здійснення. Адже точність отриманих результатів прямо залежить від кількості вимірювань, до того ж цей експеримент потребує значних коштів на його проведення.

65. Особливості застосування методу імітації при проведенні маркетингових досліджень

Імітація — це відтворення за допомогою ЕОМ, а також економіко-математичних і статистичних методів та моделей дії комплексу чинників ринкового середовища на аналізовані дослідником показники. Варто зауважити, що цей метод збирання первинної інформації поки не набув поширення через складність, але водночас є одним із найперспективнішим серед описаних вище.

Метод імітації грунтується на застосуванні комп'ютерної техніки і відтворює використання різних маркетингових чинників на папері, а не в реальних умовах. Спочатку будують модель контрольованих і неконтрольованих чинників, з якими стикається фірма. Потім різні поєднання умов закладають у комп'ютер з тим, щоб визначити їх вплив на загальну стратегію маркетингу. Для імітації не потрібно співпрацювати зі споживачами, і вона може враховувати велику кількість взаємозалежних чинників. Проте імітувати дуже важко, до того ж імітація значною мірою залежить від покладеної в її основу моделі припущень.

Головне дослідницьке завдання, яке при цьому є, полягає в необхідності визначення ролі певного виду реклами серед інших чинників навколишнього середовища підприємства у змінах обсягів реалізації його продукції.

66. Сутність та зміст етапів алгоритму розробки анкет

Анкета — це структурована форма збирання даних, що складається із серії запитань, на які треба відповісти респонденту. Розроблення анкети — один із найважливіших етапів проведення маркетингового дослідження. Від якості розробленої анкети залежатиме валідність отриманої інформації. Тому жоден наступний етап маркетингового дослідження не зможе компенсу­вати помилок, яких припускаються на етапі розроблення опитувального листка. Алгоритм розроблення анкет: 1. Визначення цілей опитування 2. Вибір методу збирання даних 3. Розроблення запитань анкети 4. Формування й попереднє тестування анкети 5. Коригування та копіювання анкет 6. Збирання даних 7. Систематизація й аналіз зібраних даних

Анкета, як правило, складається з трьох частин.

1 Вступ. Тут міститься інформація щодо мети опитування; мотивації до заповнення анкет; характеристик того, хто проводить опитування, часу, необхідного для проведення опитування, тощо.

2. Реквізитна частина: характеристики респондента (вік, стать, клас, вид заняття, родинний стан, прізвище, адреса тощо); ідентифікація анкети (назва, дата, час і місце тестування, прізвище інтерв’юера).

3. Основна частина: питання до респондента.

При розробці анкети використовуються такі типи питань: альтернативні (відповідь «так» чи «ні»);з вибірковою відповіддю (три і більше варіантів відповіді);шкала Лайкерта (відповідь — вираження міри згоди чи незгоди з якимось твердженням);семантичний диференціал (відповіді-шкала розрядів між двома протилежними поняттями); шкала важливості (відповіді-шкала розрядів між оцінкою «дуже важливо» та «зовсім неважно»); оціночна шкала (відповідь-оцінка від «2» до «5» або від «1» до «100»); неструктуровані питання (потребують текстової відповіді); підбір словесних асоціацій; завершення речення чи оповідання; тематичний аперцепційний тест (створення оповідання за малюнком); питання у вигляді таблиць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]