Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

123. Кореляційний аналіз у системі кількісних методів прогнозування збуту.

У кореляційному аналізі визначається щільності зв'язку між досліджуваними показниками дає можливість визначити ті з них, які найбільшою мірою можуть вплинути в прогнозованому періоді на формування обсягів збуту компанії. (кореляційний аналіз - уможливлює ви­значення статистично значимих чинників впливу на обсяги збуту та міри їхнього впливу; міра щільності зв’язку – коеф. кореляції [ 0; 1]. Чим щільніше - тим ближче до 1. Додатнє значення - прямий зв'язок. Від’ємне значення - зворотній зв'язок. Мі­рою щільності нелінійного зв'язку виступає аналог коефіцієнта кореляції— коефіцієнт детермінації).

Переваги: визначаються чинники які в перспективі можуть вплинути на зміни обсягу збуту; дає можливість пов’язати конкретні маркетингові рішення з їхніми наслідками

Недоліки: точність залежить від достовірності інформації про всі чинники впливу на обсяг збуту.

124. Прогнозування на основі частки ринку у системі кількісних методів прогнозування збуту.

Згідно з цим методом майбутні обсяги збуту визначають, виходячи з прогнозу загальних обсягів збуту галузі та запланованої частки ринку підприємства.

Переваги: за наявності сталих тенденцій розвитку ринку – досить точний прогноз.

Недоліки: точність місткості ринку не гарантує підприємству автоматичного досягнення запланованої частки ринку в прогнозованому періоді, так як частка підприємства не має розглядатися як стала величини у майбутньому, а як наслідок успішної конкур боротьби.

125. Аналіз рядів динаміки у системі кількісних методів прогнозування збуту.

Аналіз часових рядів (рядів динаміки). Згідно з цим методом прогноз збуту встановлюють, виходячи з чотирьох видів коливань:

* циклічних — тривалість понад рік;

* безсистемних — разові події;

* періодичних —сезонних;

* тренди — підйоми та спади збуту як результат фундамен­тальних причин.

Найпоширенішим підходом під час аналізу рядів динаміки є екстраполяція (спершу оцінюють досліджувані показники в минулому, а потім аналізують тенденції їхнього розвитку (тренди), які й переносять на прогнозований період у май­бутнє).

Згідно цього підходу – розвиток навколишнього середовища відбув – ся без серйозних коливань. Тому прогноз показників може бути проекцією на майбутнє тих тенденцій, що склалися в поточний момент.

Переваги: відносна простота дає можливість швидко здійснити прогноз на перспективу, навіть за порівняно незначних обсягів даних.

Головна вада цього методу полягає в тому, що таким чином можна побудувати тренд лише для одного часового ряду. Тобто не визначається взаємний вплив часових рядів різних показників, не враховується кореляція між аналізованим показником та чинниками впливу на нього.

126. Сутність та призначення маркетингових досліджень у каналах розподілу підприємства.

Дослідження кінцевих споживачів з метою визначення рівня їхньої обізнаності щодо наявних на даному ринку торгових марок, промо-акцій компаній-виробників, асортименту продукції, рівня та характеру обслуговування, надання сервісних послуг (зокрема порівняно з марками-конкурентами) тощо;

Дослідження інших елементів каналу розподілу (дрібних оптовиків, підприємств роздрібної торгівлі тощо) з метою визначення рівня їхньої задоволеності характером роботи з виробником та його продукцією, її асортиментом, програмами лояльності, спеціальними пропозиціями, маркетинговою підтримкою тощо;

Дослідження конкурентних виробників аналогічної продукції та особливостей маркетингової роботи їх на даному ринку (наприклад, насиченості асортименту, особливостей надання сервісних послуг тощо).

Маркетингові дослідження у каналах розподілу підприємства мають сприяти досягненню запланованих обсягів збуту продукції підприємства на конкретному ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]