Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90_i_stishok.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

На Аскольдовій могилі Поховали їх - Тридцять мучнів українців Славних, молодих... На Аскольдовій могилі Український цвіт! - По кривавій по дорозі Нам іти у світ. На кого посміла знятись Зрадницька рука?

Квітне сонце, грає вітер І Дніпро-ріка... На кого завзявся Каїн? Боже, покарай! - Понад усе вони любили Свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті З славою святих. - На Аскольдовій могилі Поховали їх.

1.Доведіть, що “Новина” - дійсно новела.

Нове?ла — невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, сконденсованою та яскраво вимальованою дією.

Писати коротко i сильно вдається не кожному письменниковi. В. Стефаник був великим майстром художньої деталi.

2.Шляхи р-ку суч. українськой літератури. Аналіз творчості одного з представників сучасного літературного процесу в Укр.

Сучасна українська література — українська література останніх десятиліть, створена сучасними українськими письменниками, сукупність творів, написаних від часу здобуття Україною незалежності в 1991 році. Розмежування сучасної української літератури з класичною та радянською зумовлене відмиранням після 1991 року загальнообов'язкового для СРСР стилю соціалістичного реалізму та скасуванням радянської цензури. В результаті більшої свободи, відкритості українського суспільства до чужоземних впливів та значно ширших контактів з літературами інших країн сучасна українська література здебільшого відрізняється від радянської зверненням до досі заборонених тем, використанням нових стилістичних прийомів, різноманітністю та змішанням жанрів, але й своєрідною епатажністю, а також осмисленням соціальних проблем та історичної пам'яті.Сергій Жадан (*23 серпня 1974, Старобільськ, Луганська область) — український поет, прозаїк, есеїст, перекладач. Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України (з 2000 року - віце-президент Асоціації українських письменників), учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори. Темою творів письменника є пострадянська дійсність в Україні. Для стилю Жадана характерний вжиток розмовної та нецензурної лексики.

3.Актуальність п’єси “Хазяїн”

Комедія «Хазяїн», тема якої, — показ жорстоких методів збагачення, — є актуальною і зараз. Іван Карпенко-Карий був добре знайомий із життям багатіїв, адже він часто їздив по селах і бачив, яким способом багатіли «колишні мужики»: вони жорстоко експлуатували нещасних селян, а ті втрачали надію на визволення від панського ярма. Такі «хазяї» є й у наш час. Хіба сьогодні ми не бачимо людей, які багатіють за рахунок соціально незахищених верств населення? Людям не виплачують заробітну платню, можуть вигнати з роботи, не заплативши ані копійки, підробляються дорогі ліки, які насправді нічого не лікують тощо Виробників не хвилює, що хтось, можливо, за останні гроші купує їх товар, чи зазнав фатальних наслідків від нього.

4.Актуальність тематики подій у творах в. Винниченка

Коли людина переходить межу між добром і злом, тоді вона вчиняє гріх, бо йде проти совісті. Саме такі проблеми зображував Володимир Винниченуо, що були актуальними на той час, вони ж залишаються актуальними і сьогодні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]