Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90_i_stishok.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

52 Який конфлікт між Мавкою та Килиною з драми-феєрії"лісова пісня" має побутовий характер

Для свого кохання Мавка забула все. Покинула рідний ліс, волю, красу, зробилася служебкою Образ Мавки є символом ідеальної, гармонійної людини, яка узгоджує свої потреби із законами природи, пізнає світ через своє «я», живе любов'ю до людини і здатна на самопожертву в ім'я людини, вона має «в серці те, що не вмирає». Отже, Мавка є втіленням всього доброго, гарного, світлого, є втіленням вимріяного щастя.  Антиподами Мавки в iдейному 1 художньому аспектах є Килина i мати Лукаша. Конфлiкт драми рухає зiткнення. цих двох протилежностей. Лукаш же опиняеться мiж двох сил 1, не знайшовши свого мiсця у свiтi, зазнае найбiльшо трагедi ї— роздвоення душi.Мати Лукашева не вмiє тiшитиСя красою природи, не розумiє синового дару 1 не потребуе його сопiлкових мелодiй ( все грай та грай, а ти, робото, стiй!). Вона уже втратила чоловiка 1 дочку, а тепер з ласки брата (дядька Лева) хоче розжитися якимсь добром (городом i хатою) 1 побачити сина господарем. Стара i спрацьована, вона чекас «робiтної» невiстки i родинних змiн на краще. Звiсно, обмежена клопотами сiро буденщини жiнка вороже сприймае Мавку, не розумiе її краси, тим бiльше внутрiшньоьу. їй бiльше iмпонуе Килина — «вдовиця моторненька», хазяйновита, дебела й мiцна, котра знае, як догодити май-бутнiй свекрусi, тому вмить вижинае ниву, хвалиться молочною короёою «турського заводу», вiдверто залицясться до Лукаша, граючи здоровою силою, в надiї наодруження 1 статки.

53."Лісова пісня" л. Українки. Проблема боротьби за вільне,красиве,духовно багате життя людини

. У творі на новому для української літератури худож-ньому рівні йде осмислення краси життя. "Лісова пісня" – це глибока філософія взаємодії добра і зла, співіснування красивого і потворного. Цю філософію поетеса перенесла на взаємини людей і природи.

За жанром “Лісова пісня" – драма-феєрія. Тут діють фантастичні постаті та реальні люди. Важливу роль, у творі відіграє природа.

Боротьба за вільне, красиве, духовно багате життя окреслена стосунками Мавки і Лукаша. Лісова царівна Мавка своїм внутрішнім світом повністю відпо-відає зовнішній красі. Це гармонійна особистість. У лісі, де вона живе, про неї повсякчас піклується Лісовик, ніжно називаючи її “донею”, “дитинкою”. На зиму Мавку запрошує у своє лоно стара, скрипуча верба. У Мавку закоханий Перелес-ник. І, здається, він теж їй не був байдужим. Але одного разу Мавка відчула красу вищу, ніж та, що оточувала її. Це була музика Лукашевоі сопілки.. У Мавки формується враження про Лукаша ще до знайомства з ним: якщо людський хлопець вміє так гарно грати, то й сам, напевно, гарний. Про це вона дізнається віл Лісовика. Вихована в іншому світі, де без волі і краси не було життя, Мавка не розуміє занепокоєння ЛісовикаМавка щиро тягнеться до спорідненої їй душі Лукаша. Вона прагне міцного щастя, на все життя. Порив її душі до глибокого і самовідданою кохання – найвищий вияв духовного світу героїні. Заради коханого вона готова на самопожертву. Саме тому Мавка пішла з лісу, поміняла розкішні шати царівни на убоге селянське вбрання, намагалася виконувати по господарству всі доручення матері Лукаша.

Однак дуже швидко Мавка зрозуміла, що життя не завжди збігається з мрією про нього. Світ добра і краси, який був притаманний серед людей дядькові Левові, не характерний для матері Лукаша.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]