Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90_i_stishok.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

22_„Хіба ревуть воли, як ясла повні". Образи роману. Чіпка Вареник - протестант, борець проти соціальної неправди.

. Бабуся Оришка була прекрасним вихователем малюка в його ранньому дитинстві, вміла знайти ключик до замкненої душі й норовистого серця внука. Образ Мотрі подано в розвитку: від загнаної обставинами життя се-лянки до жінки з твердими намірами сповідувати ту справед-ливість, яку віками має за взірець громада. Мотря намагається отямити безпутного Чіпку не тільки проханнями й умовляння-ми, а й вдається до надзвичайно рішучого кроку, коли скар-житься на нього у волость, хоч сама тяжко переживає ув'яз-нення єдиного сина, його ворожість до себе

Образ Галі в романі відіграе особливу роль. Ще в дівоцтві вона дуттєво.. відрізняється від рідної матері, як може протистоїть укладові в батьківській сім'ї. не вистачило твердості характеру. До того ж, відсутність дітей у сім'ї Чіпки й Галі теж виявилася тим чинни-ком, який унеможливлював належний вплив дружини на без-путного чоловіка. Смерть Галі закономірна. Це відчай і протест проти усіх тих обставин, з якими Галя боролася все життя і які виявилися сильнішими за неї. Задум Панаса Мирного паралель-но до образу Галі вивести образ сироти Христі, дружини Гриць-ка, має важливий підтекстовий ключ. Тільки жінка, загартована з дитинства тяжкими випробуваннями, могла протистояти як недалекоглядному Грицькові, так і буйному Чіпці. He дивно, що на сторінках роману час від часу простежується раптова, хоч і не-довговічна, закоханість вже одруженої Христі в Чіпку й такі ж почуття Варениченка до Грицькової дружини. Його приваблює лад у хаті друга дитинства, добре слово й співчуття завжди жалісливої Христі, її практичний розум, уміння розрадити, підказати, застерегти від непоправного.

Ще однією головною сюжетною лінією роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» є лінія життя Максима Ґудзя. Дід Максима, січовик Мирін Ґудзь, прийшов у вільне село Піски поблизу містечка Автор підкреслює, що побут самотнього осілого запорождя спочатку мало чим відрізнявся від способу його життя в попередні рокиОдружившись з Мариною Зайцівною, перша зустріч з якою вйявилася романтичною, Мирін Ґудзь ціною щоденної хліборобСької праці став заможним господарем.

Головний герой не боїться нікого й нічого. Але найстрашніше те, що в голові Чіпки міцно залишилась, ніби аксіома, думка: «Винуваті люди». Безперечно, надзвичайний вплив на формування такої суперечливої особистості, як Чіпка, чинило суспільство, ті умови, в яких він виріс, а також наслідувані риси характеру. Але ж убивство невинних людей, а тим більше дітей, виправдати не можна нічим. Надзвичайно психологічно напруженим, страшним є епізод, коли у двері хати Варениченка стукає мале дівча в закривавленій сорочці, яке встигло втекти від убивць. А один із тих убивць Чіпка. Дізнавшись цю жахливу новину Галя скрикує: «Так оце та правда?! Оце вона!!!» Виходить, що правдолюбець, борець за справедливість вирізав усю родину! Адже це звучить дико. Не витримує цього дружина Чіпки, не дочекається й із Сибіру свого сина Мотря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]