Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90_i_stishok.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

33.Назвіть,які існували особливості розвитку театрального мистецтва в Україні другої половини 19 ст.

Як відомо новий укр. театр веде свій початок від вистави «наталка Полтавка2І.Котляревського здійсненої у 1819р.в місті Полтаві.Після знаметиної «наталки Полтавки»,»Сватання на Гончарівці»Г.Квітки-Основяненка,»Назар стодоля»Т.Шевченка,розвиток укр. театру і драматургіїбув досить млявим.Тривалий час ці пєси кладали основуукр. Репертуарупрофесійних труп і аматорськихколективів.З кінця 50 років 19 ст. у різних містах України виникають аматорські театральні гуртки.

Однак укр. театру довелось зіткунутися зі значними труднощами.Ще в 1876р.діяв ганебний Емський указ царя Олександра 2,за яким заборонялося сценічні вистави укр. мовою і друкування нею текстів до музичних нот.Суворою цензурою,контролю підлягали твори драматургів заборонялося порушувати проблеми соціального характеру,відображати боротьбународу за національну незалежність.

Нове пожвавлення в театр. Житті виявилося на поч.80 років 19 ст.З ініціативи М. Кропивницького та М.Садовського наприкінці 1881р. в Кременчуці ,Харкові,Полтаві та Києвібуло дано кілька укр. вистав акторами рос. трупи Оликаренка.

В осени 1882р. в Єлизаветграді створив проф. трупу Кропивницький,до складу якої ввійшли:М.заньковецька,3 брати Тобілевичі:М.Садовський,І.Карпенко-Карий,П.Саксаганський та їхня сестра М.Садовська-Барілотті.

З серпня 1883р.в Одесі трупа відкрила сезон постановкою пєси «Наталка Полтака».

З 1885р.з трупи Садовськоговидфлилася окрема трупа ,яку очолив Кропивницький .Намагаючись збагатити репертуар укр. театру Кропивницький і Старицький вдаються до інсценізації повістей і поем інших письм.,Їхню увагу привернули ті твори у яких правдиво змальовувалося житя укр народу,його побут і звичаї,боротьба проти соціального і національного гніту.

34.Ідея єдності людини і природи в драмі феєрії «Лісова пісня»лесі Українки.

«Лісова пісня» лесі Українки опказала світові укр. Волинь у двоєдиності світу реального і світу природи,Світу звичайних людей і світу фантастичних істот.

Ідея єдності людини і природи розкривається через образи Мавки і Лукаша.Ми бачимо як на початку твору Лукаш рокриває свій талант ,свою мрію за допомогою міфічного обру природи.Як Мавка краще розуміє мову його сопілки ніж він сам.І як на кінці твору через її смерть зникає вся його мрія.Він не впорався самотужки бажане зробити дійсним,його засмоктала буденщина.Тожми бачимо як природа надихає людигну на порив у блакитний світ,як жертвує заради нас своїм життям ,Своєю «Кровю»,і як ми не можемо почути її,не даємо допогти нам,не хочемо вислухати ї благання про допомогу.Основна ідея твору полягає у боротьбі за високу свтілу мрію,і ця боротьба єднає все найкраще в природі і людині.

Природа і людина одне ціле,тому ми маємо підтримувати одне одного,прислухатися один до одного ,щоб природа могла надихати нас на нові мистецькі відкриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]