Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90_i_stishok.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

23_Зображення людських почуттів у повісті Михайла Коцюбинського „Тіні забутих предків".

Кохання... Велике, світле, щире, самовіддане, сповнене краси, чару... але із самого початку приречене... Мало хто з письменників-чоловіків зміг змалювати це найпотаємніше почуття з такою силою.

Доля Івана і Марічки — головних персонажів повісті М. Коцюбинського "Тіні забутих предків" — їхнє велике, світле почуття, що розквітає в органічному зв'язку з неповторною карпатською природою,, оповитою самобутніми гуцульськими легендами і віруваннями, нікого не залишає байдужим.

Створивши привабливі образи Івана й Марічки, автор висвітлив усе чисте, красиве, високе, що є в людській природі, та передав красу глибокого вірного кохання щирих сердець.

На жаль, їх щастя було короткочасним, як весна. Вони, ці українські Ромео і Джульєтта, ніби з найпершої зустрічі були приречені на розлуку. їх чиста любов закінчується трагічно: Марічка випадково гине під час повені, а Іван марнує своє життя.

З утратою коханої головний герой і сам втрачає сенс життя, та й саме життя мріяв би втратити, але смерть не забрала його. Затуляв вуха, щоб не чути зрадливого шуму, що прийняв у себе останнє дихання Марічки. Блукав по лісі. Поміж камінням, у заломах, як ведмідь, що зализує рани,

Красиве, поетичне кохання закінчилося трагічно. Але, як це не дивно, тільки після своєї загибелі Іван "оживає" по-справжньому. Недарма його похорон переростає у веселе гуляння із жартами й реготами. Нема чого плакати: Іван нарешті знайшов своє щастя. Історія головних героїв дуже сумна, але повість закінчується оптимістично, утверджуючи тріумф життя над смертю. Автор стверджує, що любов — почуття прекрасне і всесильне, справді безсмертне почуття...

24.Як перекладається з латини назва вірша „Contra Spem Spero"? Аналіз вірша.

Вірш "Contra Spem Spero" давно став хрестоматійним. Він знаменний тим, що виразно визначає основні риси життєвої концепції поетеси. А ще в "Contra Spem Spero" найбільш повно відобразилися своєрідність художнього мислення Лесі Українки та характерні особливості її громадянської лірики. Дата написання вірша - 2 травня 1890 року. 18-го травня того самого року в листі до брата Михайла поетеса згадує цей твір і характеризує обставини життя, під впливом яких він був написаний: поема з'явилася в результаті боротьби з виснажливою хворобою.

25. Історичний шлях нації та доля її провідників за поемою Мойсей Івана Франка.

Поема "Мойсей" - вершинний твiр Iвана Франка, окраса i гордiсть вiтчизняної лiтератури. Це глибокий фiлософський твiр про майбутнє українського народу, про взаємини вождя i народу в процесi наполегливого шукання "обiтованої землi", про майбутнi сили мас, здатних висунути iз свого середовища в процесi революцiйного руху проводирiв, що приведуть до перемоги. Та безмежна вiдданiсть своєму народовi не пропадає марно. Смерть самотнього вигнанця - Мойсея - пiднiмає народ до нового походу на чолi з "князем конюхiв" - Єгошуа - i продовження свого нелегкого шляху, бо щасливе майбутнє було вже близько. Нiщо не в силi спинити переможний рух народу, бо народ є творцем iсторiї, йому чужий всякий застiй, тупцювання на мiсцi. Цю фiлософську думку I. Франко розвиває у всiй поемi. Саме тому вiн робить народ головним героєм свого твору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]