Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90_i_stishok.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

56. Розкрийте естетичну програму м. Вороного на матеріалі аналізу його поезії « Іванові Франкові»

Іван Франко у вступі до своєї поеми “Лісова ідилія” подає “Посланіє” до

М.Вороного, називаючи його “ідеалістом непоправним” і наголошуючи на

недоречному відході М.Вороного від активної громадянської позиції.

М.Вороний у відповідь на звернення І.Франка створив поезію “Іванові

Франкові” де у художній формі задекларував принципи власної поетичної

творчості: інтуїтивне, позараціональне осягнення краси, вільний політ

фантазії, розкуте вираження душевних переживань. Для митця домінуючою

стає ідея не тільки виходу поезії на новий етап естетичного розвитку, а

й утвердження цілісної особистості поета-громадянина, що в умовах

тогочасного стану українського самоусвідомлення було особливо цінним.

57 В чому полягає трагедія Мойсея з однойменної поеми і. Франка?

В своїй поемі Франко застерігає народ перед "ошуканцями й дурнями", розкриває трагедію Мойсея, який перестає бути справжнім вождем з того часу, коли піддається сумнівам щодо правильності обраного шляху та остаточної перемоги. З глибокою симпатією передає письменник беззавітну любов Мойсея до свого народу і віру в те, що народ прийде до сподіваного щастя.

Зневіра й хитання, роздуми і відчай Мойсея напередодні нового життя не можуть втримати його осторонь переможного руху, якого нікому не спинити, бо народ є творцем історії.

58. Яка історична основа народної думки «Хмельницький та Барабаш»

Про Хмельницького складав народ думи, народні пісні. Серед них відома дума "Хмельницький та Барабаш". У думі розповідається, що в Україні зчинилися великі війни, що не було одностайності, щоб постояти за Україну і віру християнську. Народ любить Хмельницького за те, що він дбав про козаків, зумів організувати їх проти ляхів. Богдан розправляється з Барабашем, стає гетьманом. Дума закінчується прославлянням Хмельницького — батька Зіновія-Богдана, який не дав на поругу віри своєї християнської, свого народу, всіх православних християн.

59. Краса і щирість любовного почуття в ліриці Василя Стефаника.

Новелам В.Стефаника, як і багатьом творам інших письменників того часу, властивий ліризм, що надає зображуваному великої задушевності і теплоти; у новелах Стефаника він, крім того, нерідко загострює трагічність ситуацій і характерів. Стефаник пісенні мотиви включав у новели, читаючи які, ніби чуєш сумний відгомін чи приглушену мелодію її. Від фольклору йдуть й деяка ритмізація мови в найбільш ліричних місцях твору, інверсії, антифористичність побудови частин фрази тощо.

60. Глибина розкриття психології людини в екстремальних обставинах……

Письменник не прийняв народницького етнографізму й побутового реалізму своїх попередників, а набував необмеженої свободи у творенні таких сюжетних колізій, завершення яких майже неможливо передбачити. Його герої в переважній більшості «не чекають» на схвалення чи на осудження своєї поведінки, бо діють в екстремальних морально-психологічних ситуаціях, які свідомо витворює письменник. Вони воліють бути незалежними від натовпу, юрби, суспільної моралі, різного роду умовностей, приписів і обов'язковостей тільки тому, що йдуть за внутрішнім покликом бути вільними, а не рабами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]