Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

120. Кількісні методи прогнозування збуту: сутність, переваги та недоліки використання.

Кількісні методи прогнозування збуту передбачають використання потужного економіко-математичного та ста­тистичного апарату для виведення числових закономірностей розвитку аналізованих чинників і показників.

Спільною рисою переважної більшості методів цієї групи є використання значного масиву аналітичної інформації, яку необхідно накопичити в попередньому прогнозованому періоді. При цьому передбачається, що чим більшим буде такий масив інформа­ції, тим точнішим буде прогноз.

Реалізацію дослідницьких завдань у кількісних методах прогнозування збуту забезпечують такі програмні продукти, як SPSS та Statistica.

Переваги:

• Об’єктивність

• Можливість врахування великої кількості факторів

Недоліки:

• Фактори, що впливають на збут, мають залишатися незмінними й бути чітко визна­ченими для здійснення точ­ної оцінки.

• Вимагає спеціальних навичок і досвіду.

121. Множинна регресія у системі кількісних методів прогнозування збуту.

Множинна регресія передбачає пошук рівняння, яке відображає залежність май­бутніх обсягів збуту від набору незалежних змінних. Визначають та аналізують характер взаємодії між низкою чинників на результативний показник – обсяг збуту. Досліджується причинно-наслідковий зв'язок. Визначен­ня щільності зв'язку між досліджуваними показниками дає можливість визначити ті з них, які найбільшою мірою можуть вплинути в прогнозованому періоді на формування обсягів збуту компанії. (кореляційний аналіз - уможливлює ви­значення статистично значимих чинників впливу на обсяги збуту та міри їхнього впливу; міра щільності зв’язку – коеф. кореляції [ 0; 1]. Чим щільніше - тим ближче до 1. Додатнє значення - прямий зв'язок. Від’ємне значення - зворотній зв'язок. Мі­рою щільності нелінійного зв'язку виступає аналог коефіцієнта кореляції— коефіцієнт детермінації).

Переваги: визначаються чинники які в перспективі можуть вплинути на зміни обсягу збуту; дає можливість пов’язати конкретні маркетингові рішення з їхніми наслідками

Недоліки: точність залежить від достовірності інформації про всі чинники впливу на обсяг збуту.

122. Метод стандартного розподілу ймовірностей у системі кількісних методів прогнозування збуту.

Метод стандартного розподілу ймовірностей (РЕRТ). За цим методом експерт­ним шляхом визначають значення трьох видів прогнозу збуту:

Прогноз вважається вірним, якщо різниця між прогнозним значенням і фактичним рівнем не перевищує 5%.

1) оптимістичного — О;

2) песимістичного — П;

3) найімовірнішого — М.

Далі обчислюють очікуване значення прогнозу збуту (Зп):

Зп = (О + 4М + П)/ 6

Далі розраховують стандартне відхилення прогнозних показників (Св): Св = (О-П)/6

Відповідно до загальної теорії статистики найімовірніше зна­чення збутового прогнозу (з імовірністю 95 %) перебуватиме в межах ± 2Св.

У підсумку - визначення певного рівня ймовірності, з яким прогнозований показник може потрапити до визначеного інтервалу значень. Йдеться про врахування дії чинників марк. середов., здатних зумовити певний рівень ймовірності потрапляння до кожного з визначених інтервалів.

Більш спрощеними різновидами цього методу є точечні (про­гнози конкретної цифри) та інтервальні експертні прогнози. Інтервальний прогноз обсягів збуту передбачає визначення меж, у яких перебуватиме прогнозоване значення показника обсягів продажу компанії. Натомість за розроблення точечного прогно­зу експерти обчислюють приблизну прогнозову величину обсягів продажу фірми, базуючись на відносно незначних обсягах доступ­ної їм інформації. Тільки рекомендації та орієнтир подальшого перебігу подій.

Прогнозування збуту на базі минулого періоду здійснюють за допомогою такої формули:

Зп=Зt*(Зt/Зt-1)

де Зt — обсяги збуту поточного року; Зt-1 —обсяги збуту минулого року.

Цей метод доцільно використовувати за короткотривалого прогнозування. Передбачає відсутність значних коливань у досліджуваному ринковому середов.

Переваги: Простота обчислення

Недоліки: Не дає змоги визначити характер тих чинників, що справляли вплив на обсяги збуту в поточному та попередньому періодах. Звуження горизонту прогнозування через можливі похибки у тривалішій перспективі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]