Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_82-132_139-210_33__33.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.69 Кб
Скачать

37.Різновиди управлінських проблем як предмета маркетингових досліджень

Залежно від джерел виникнення:

  • -Марк. проблеми, що виникають унаслідок змін, які відбуваються в навколишньому бізнес-середовищі.

  • -Марк. проблеми, що виникають унаслідок змін, які відбуваються безпосередньо на підприємстві.

Залежно від бажаного результату:

  • -Марк. пробл., що потребують розв’язання

  • -Марк. пробл., що потребують досліджень.

Залежно від глибини дослідж.:

  • -Негативні симптоми

  • -Причини негативних симптомів

Залежно від завдань долідж.:

  • -Управлінські

  • -Дослідницькі.

38.Різновиди цілей маркетингових досліджень

Цілі досліджень у плані їх конкретності можуть бути такими:

  • Розвідувальні: збирання і аналіз інф., необхідної для точнішого визначення проблеми та шляхів її розв’язання.

  • Описові: опис аспектів реальної маркетингової ситуації.

  • Експериментальні: обґрунтування гіпотез щодо причинно-наслідкових зв’язків між окремими змінними чи подіями.

39.Особливості формування вибірки у маркетингових дослідженнях

Для цього використовують статистичні методи, які дають змогу за результатами дослідження певної частини генеральної сукупності (власне вибірки) скласти судження стосовно її властивостей або характеристик загалом.

Одним із найважливіших питань, які вирішують під час формування вибірки, є забезпечення її репрезентативності, тобто повноти й адекватності репрезентації нею характеристик і властивостей усієї генеральної сукупності.

Кроки планування вибірки: визначення складу вибірки, тобто суб’єкти(бізнесмени, студенти та ін..), що будуть учасниками досліджень; розмір вибірки; визначення способу її організації(простий випадковий відбір, простий відбір за допомогою певної процедури(напр. за літерою прізвища),невипадкова вибірка).

40. Структура звіту з маркетингових досліджень та правила його успішної його презентації

Звіт про маркетингові дослідження — це документ, в якому відображають отримані під час проведення їх результати, виснов­ки і рекомендації, необхідні для прийняття управлінських рі­шень. Прийняття звіту замовником означає досягнення узго­джених раніше цілей, підтвердження доцільності витрат.

Готуючи звіт про маркетингові дослідження, слід звернути увагу на вимоги, яким він має відповідати. Це, зокрема:

— завершеність;

— чіткість;

—точність;

— виразність;

— якісність;

— структурованість;

— об'єктивність;

— наявність відповідних висновків і рекомендацій.

Звіт стосовно маркетингових досліджень передбачає такі ат­рибути та розділи.

Звіт має починатися з титульного аркуша, який є своєрідною візиткою, тож має виконуватися професійно.

Наступна сторінка — зміст звіту, тобто перелік назв розділів, підрозділів і параграфів, а також додатків, що містяться у звіті, із зазначенням сторінок, на яких вони розміщені.

Після цих двох обов'язкових атрибутів починається власне звіт. Текстова частина звіту розпочинається з резюме, тобто стис­лого викладу цілей і гіпотез дослідження, ключових результатів його, висновків і рекомендацій дослідників стосовно розв'язання досліджуваної проблеми. За обсягом резюме може становити 10 % обсягу самого звіту, а за значенням є найважливішою скла­довою, оскільки призначене передовсім для ознайомлення керів­ників і осіб, які приймають рішення.

Після резюме розміщують вступ до звіту, в якому обґрунто­вують доцільність і важливість проведення дослідження, висвіт­люють сутність проблеми, описують обставини, що зумовили не­обхідність його проведення, констатують цілі та способи отри­мання результатів.

Наступний розділ — основна частина звіту. Вона містить ін­формацію, отриману в перебігу досліджень, методи, що їх вико­ристовували під час збирання, джерела отримання інформації, характеристику обмежень, які мали місце в процесі досліджень і які призвели до тих чи тих відхилень отриманих результатів від очікуваних. Обов'язковою є також характеристика підходів та методів, що їх використовували під час формування вибірки. Цей розділ супроводжують таблицями, графіками, рисунками, що ілюструють поданий матеріал.

Останній розділ звіту містить висновки й рекомендації дослід­ників стосовно розв'язання проблеми.

У додатки до звіту, як правило, виносять форми опитувальників, котрі використовували в процесі збирання інформації, опис джерел інформації, статистичних методів, розрахунки розміру вибірки, таблиці з великими масивами даних, список використа­ної літератури. На ці додатки треба посилатися в основній части­ні звіту.

Презентація звіту стосовно маркетингових досліджень — це подання змісту, отриманих результатів, висновків і рекомен­дацій замовникові. Таку презентацію слід ретельно готувати, бо від неї багато в чому залежить оцінка здійсненої роботи.

На підготовчому етапі передусім треба визначитися щодо складу аудиторії, якій презентуватимуть звіт. Ідеться про визна­чення кількості слухачів, рівня їхньої компетентності, інтересів і ставлень до проекту, присутності чи відсутності осіб, уповнова­жених приймати рішення. Знання аудиторії допомагає правильно обрати організаційну форму презентації, підготуватися до відпові­дей на запитання, що можуть виникнути в перебігу проведення її.

Наступний крок у підготовці презентації — визначення орга­нізаційної форми її проведення, тобто основних етапів у логічній послідовності. На першому етапі, як правило, повідомляють мету й призначення проекту, а також завдання, які необхідно вирішити під час презентації. Після цього висвітлюють результати дослі­джень, обґрунтовують висновки і пропозиції.

Завершальним кроком підготовки презентації звіту є форму­вання необхідних наочних матеріалів: схем, таблиць, графіків, відеозображень тощо. Вони допомагають скоротити час презен­тації, зробити її інформаційно насиченішою, підтверджують сер­йозність здійснених досліджень. Добір наочних матеріалів слід здійснювати з огляду на розмір приміщення, його технічні мож­ливості, особливості складу слухацької аудиторії. Наочні матері­али мають бути простими й зрозумілими, висвітлювати найваж­ливішу інформацію та висновки досліджень, легко читатися (зокрема за рахунок великих і чітких зображень), їх не варто пе­ревантажувати даними.

Наостанок наведемо кілька правил, які допоможуть успішно провести презентацію звіту.

Головним у мистецтві презентації є вміння привернути до се­бе людей і завдяки цьому досягти бажаного результату. Спосіб досягнення цього — діалог, правильність і своєчасність відпові­дей на запитання, ввічливість, повага до співбесідника.

Під час презентації слухачі передусім звертають увагу на компетентність і професіоналізм тих, хто проводив дослідження і подає його результати. Тому поведінка того, хто презентує звіт, має бути виваженою, сповненою ентузіазму, віри в те, про що йдеться. Думки слід викладати чітко, зрозуміло.

Аж ніяк не другорядними деталями презентації є те, як пода­ється матеріал. Тож пунктуальність, охайний зовнішній вигляд, рухи та жести доповідача, його голос, уміле використання наоч­них матеріалів мають відповідати ситуації, викликати увагу й до­віру слухачів.

Під час презентації слід контактувати з аудиторією, стимулю­вати запитання, відповідати на них стисло й конкретно. Не варто дискутувати зі слухачами. Вони — покупці проекту. А покупець, як відомо, завжди правий. Разом із тим слід контролювати ауди­торію, зважати на міру зацікавленості слухачів, розуміння ними матеріалу, що викладається, а також час, що відведено на презен­тацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]