Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

114. Кейнсіанський механізм держ. Регулювання економіки.

Прихильники кейнс. теорії відстоюють думку, що ринковий механізм самостійно не може гарантувати досягнення в економіці повної зайнятості. Вони стверджують, що завдяки ринковим регуляторам економіка може бути врівноважена, в ній може забедпечуватися рівновага між сукупним попитом і сукупною пропозицією, але водночас може існувати неповна зайнятість, вимушене безробіття та високий рівень інфляції.

Аргументи, які заперечують здатність ринкового механізму самозабезпечувати повну зайнятість:

1 – кейнсіанська теорія відкидає положення про те, що відсоткова ставка гарантує забезпеченнярівноваги між заощадженнями та інвестиціями.

2 – кейнсіанці ставлять під сумнів класичні положення про високу еластичність цін і заробітної плати,особливо в бік зниження останньої при зменшенні сукупного попиту.

115. Зв'язок безробіття з інфляцією. Крива Філіпса.

Безробіття — це така ситуація на ринку праці, коли певна частка робочої сили є тимчасово незайнятою.

Інфляція — це зростання загального рівня цін, або це тривалий безперервний процес знецінення грошей, котрий проявляється як стійке підвищення загального рівня цін у результаті перевантаження сфери обігу грошовою масою, незабезпеченою матеріальними цінностями.

Між рівнем безробіття і темпом зміни заробітної пла­ти (темпом інфляції заробітної плати) існує обернена за­лежність. Чим вищий рівень безробіття, тим нижчий темп інфляції заробітної плати. За повної зайнятості ставка заробітної плати не змінюється. Ставка заробітної плати знизиться, якщо рівень фактичного безробіття на даний період перевищує природний, тобто за неповної зайнятості через циклічне безробіття. При зниженні у да­ному періоді рівня фактичного безробіття нижче природ­ного, тобто за надлишкової зайнятості, ставка заробітної плати підвищиться.

Крива Філліпса достовірно відображає тільки корот­кочасну динаміку інфляції та безробіття, яка вимірюєть­ся поточними показниками. В довгостроковому періоді економіка прагне до природного рівня безробіття, неза­лежно від темпу зміни заробітної плати. Існує і так звана інфляційна крива Філліпса, що відображує взаємозв’язок темпів інфляції і безробіття.

При існуванні економічних взаємозв'язків, виражених кривою Філліпса, неможливо досягти повної зайнятості без інфляції.

Крива Філіпса - графік залежності між середнім рівнем інфляції в країні і рівнем безробіття. Згідно з кривою Філіпса з ростом безробіття інфляція зменшується.

116. Макроекономічна нестабільність економіки України.

Втрата мобільності, динамічності та гнучкості економічної сис-теми, нездатність своєчасно і повною мірою пристосуватись до змін внутрішніх умов її функціонування, навколишнього середовища означає макроекономічну нестабільність.

Порушення макроекономічної рівноваги, основою якої є врівноважена взаємодія сукупного попиту і сукупної пропозиції, призводить до дестабілізації економічної системи, руйнації господарських зв'язків, соціально-економічних потрясінь.

Важливими проявами макроекономічної нестабільності, найгострішим соціальним лихом сучасної економіки є високий рівень безробіття і високі темпи інфляції.